SpaceX Dünyanın En Güçlü Roketini Marsa Yolladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Amerikalı girişimci Elon Musk yeni roketi Falcon Heavy’i Florida’daki Kennedy Uzak Merkezi’nden gönderdi.

Devasa araç – şu ana kadarki en güçlüsü – Atlantik Okyanusu üzerinden yükselmek üzere kazasız bir şekilde fırlatma rampasından atıldı.

 

Kalkış öncesinde yapılan test uçuşu riskli görülmüştü.

SpaceX CEO’su bu yeni roketi geliştirirken karşılaşılan zorluklar nedeniyle ilk atış denemesinin başarılı olma şansının %50 olduğunu söylemişti.

Roketin fırlatılmasından sonra muhabirlere “Fırlatma rampasında büyük bir patlama olduğunu ve bir tekerleğin yola savrulduğunu gözümde canlandırıyordum. Ancak çok şanslıyız ki böyle bir şey gerçekleşmedi.” dedi.

 

Bu olayla bir ilke imza atılarak, Falcon Heavy şimdiye kadarki en yetenekli fırlatma aracı unvanına sahip oldu.

Car

Alçak yörüngede 64 ton taşıyabilme kapasitesine – toplamda beş adet çift katlı Londra otobüsünün ağırlığına eşit – sahip olacak şekilde tasarlandı.

Elon Musk’a göre bu performans dünyanın ikinci en güçlü roketinin neredeyse iki katı – Delta IV Heavy – ancak maliyeti onun üçte biri.

Bu deneysel ve belirsiz görev için, çok daha küçük ve tuhaf bir taşıma yükü seçti – eski vişne kırmızısı Tesla spor arabası.

Uzay kıyafeti gitmiş bir manken aracın sürücü koltuğuna oturtuldu ve bir David Bowie parçası döngüde çalınmaya bırakıldı.

Rocket graphic comparison

Tesla ve yolcusu Mars gezegeni kadar uzakta güneş etrafında eliptik bir yörüngeye gönderildi.

Falcon Heavy temelde SpaceX’in üç adet Falcon 9’unun birbirine bağlanmış halinden oluşuyor. Ayrıca SpaceX’in genelde yaptığı gibi, roketin alt kısmında bulunan yardımcı roketler Dünya’ya geri dönerek kontrollü iniş yapılması sağlandı.

Bunlardan ikisi Florida sahilinde Kennedy’nin güneyinde bulunan iniş alanına döndü. İniş ayakları da adeta yer ile aynı anda temas etti.

Elon Musk “Destansıydı. Bu muhtemelen hayatımda gördüğün en heyecan verici şeydi, gerçekten.” açıklamasını yaptı.

Üçüncü yardımcı roket ise denizden birkaç yüz kilometre uzakta konuşlandırılmış bir uydu gemisine yerleşecekti. Ancak inişi yavaşlatmak için yeterli yakıt bulunmadığından hedef gemiyi kaçırdı ve yaklaşık 500 km/h hızla suya çarptığında parçalandı.

O zamana kadar Falcon Heavy’nin üst bölümü, Tesla yüküyle birlikte, Mars’ın yörüngesine girme umuduyla kendi yolunda devam etti.

Bu, üst kademedeki motorun üç ayrı olayda ateşlenmesini gerektiriyordu; üçüncü ve nihai ateşleme sadece uzun bir seyir aşamasından sonra gerçekleşecekti – bu da fırlatma işleminden altı saat sonra doğrulandı.

Böylesine büyük ve güçlü bir rokete sahip olmak Elon Musk ve SpaceX şirketi için büyüleyici yeni olanaklar yaratıyor. Şunlar gibi:

  • ABD istihbarat ve ordusu tarafından kullanılmak üzere daha büyük uydular. Bu uyduların ölçeği mevcut roket performansı ile sınırlı.
  • Elon Musk’ın binlerce uzay aracından oluşan bir takımyıldızı olarak dünya çapında geniş bant yayını yapması için önerdiği gibi büyük uydu grupları.
  • Mars’ın yüzeyine gitmek veya Jüpiter ve Satürn veya onların ayları gibi dış gezegenleri ziyaret etmek için daha büyük ve daha yetenekli robotlar.
  • Hubble’ın yerini alacak olan James Webb Uzay Teleskopu gibi, origami gibi katlanarak uzay fırlatıcısına sığabilecek devasa teleskoplar.

Ancak Elon Musk asıl düşük maliyetlerin – fırlatıcıların geri alınması ve yeniden kullanılmasıyla – yeni performansla birleştiğinde devrim yaratacağını düşünüyor.

Muhabirlere geçtiğimiz Pazartesi günü “Bu durum diğer tüm ağır yük roketleri için oyunun sonu anlamına geliyor.” dedi.

“Bu durum sanki yalnızca bir uçak şirketinin tekrar kullanılabilir uçaklara sahip olması ve geri kalanlarının yalnızca bir kere kullanılabilir ve daha sonra gitmeniz gereken yere paraşütle ineceğiniz uçakları bulundurmasına benziyor, uçak rastgele bir yere çarparak parçalanıyor. Kulağa her ne kadar çılgınca gelse de roket şirketleri bu şekilde çalışıyor.”

Falcon Heavy

SpaceX Dünyanın En Güçlü Roketini Marsa Yolladı