Startup İstanbul bu sene yine yatırımcıların ve girişimcilerin buluşma noktası oldu. En çok göze çarpan isimler Tesla, Skype ve Tezos’a yatırım yapan ünlü “angel investor” Tim Draper ve Blockchain Çalıştayı’nı gerçekleştiren Oliver Naegele’ydi.
Tim Draper’ın “mutlaka deneyin, hata yapmadan öğrenemezsiniz” temalı konuşması heyecan verici olsa da bizi esas ilgilendiren bölüm olan Blockchain çalıştayına yönelmekte fayda var.
Öncelikle Oliver Naegele’den bahsedelim. Naegele, Frankfurt merkezli bir blok zinciri firması olan Helix’in CEO’su konumunda. Helix’in arkasında yatan fikir ise dünya üzerindeki tüm kullanıcıların dijital kimliğe sahip olmasını ve bu bilgilerinde blok zinciri defterine kaydedilmesini sağlamak.
Maslak’taki konferansın adı Blockchain olsa dahi en çok konuşulan yine de Bitcoin oldu. Buna vurgu yapmamdaki sebep Boğaziçi Üniversitesinde de konferansın benzer şekilde ilerlemiş olması. Bitcoin resmi olarak kulağa biraz “ürkütücü” geldiği için sponsor arayışında Bitcoin yerine Blockchain adı daha elverişli oluyor sanırım.
Bitcoin’den bahsedilirken dikkatimi çeken noktalardan birisi Bitcoin işlemlerinin gerçekleştiği ağ üzerindeki nodelarının yüzde 30’una yakının Amerika’da olması;

Amerika’yı yüzde 16 ile Almanya ve yüzde 6 ile Fransa izlerken Bitcoin ticaret hacminin büyük kısmını oluşturan Japonya listede bulunmuyor.
Ethereum-Bitcoin karşılaştırmasında ise Ethereum’un Vitalik Buterin üzerine kurulu olmasının dezavantajlarına dikkat çeken Naegele, Bitcoin’in kurucusu da dahil olmak üzere herhangi bir merkezinin olmamasının felsefi açıdan taşıdığı öneme değindi.
Konuşmanın yarısı Bitcoin’in temel değerleri ve özellikleri üzerine gerçekleşirken diğer yarısı ise Blockchain’in diğer kullanım alanları ve ICO’lara çevrildi.
Blockchain’in Bir Sonraki Devrimi ICO’lar

Blok zinciri üzerinde yaratılacak platformların gelecekte hayatımıza daha fazla etki edeceğini vurgulayan Naegele, Blockchain’in Bitcoin’den sonraki diğer devriminin ise ICO’lar olacağını iletti. 2017 yılında gerçekleşen toplam ICO yatırım miktarının 2017 yılına kadar olan yatırımın 7 katı olduğuna dikkat çeken Naegele, önümüzdeki yıllarda ICO’ların devrimsel nitelikteki teknolojileri de beraberinde getireceğini söyledi.
“ICO halinde yaratılacak yeni platformlar kendi kullanıcı kitlesini yaratacak ve bu da yeni toplulukların oluşmasını sağlayacak. Önümüzdeki yıllarda Ethereum ve Bitcoin büyüklüğünde pek çok kripto para görebiliriz.”
Sorulan bir soru üzerine Tezos’un yaşadığı soruna da değinen Naegele, kurucular arasında yaşanan sorunun kripto paraların itibarına zarar verdiğini düşündüğünü iletti. Son dönemde kripto para dünyasının gündeminden inmeyen Tezos, ICO döneminde 235 milyon dolara yakın Ether ve BitCoin yatırımı almış ve bu zamana kadar en çok yatırım alan token durumuna gelmişti.
Blok zinciri çalıştayından sonra jüri aşamasına geçilen Startup Istanbul’un bu seneki kazananı ise Nijerya merkezli girişim “Advancio İnteractive” oldu. Mobil uygulamalar üzerine profesyonelleşen Advancio üstün teknik kadrosu ile müşterilerine iOS ve Android tabanlı uygulamalar geliştiriyor.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.