SushiSwap (SUSHI) Nedir?

1 394ugTBX58Hlyqa3b9m8Kg
1 394ugTBX58Hlyqa3b9m8Kg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Lansmanından bu yana geçen iki yıl içinde Uniswap, DeFi’ın temel dayanak noktalarından biri olarak konumunu sağlamlaştırdı. Bununla birlikte, protokol tasarımları kendi başına bir standart haline geldi ve birçok proje mekaniğini türetmeye başladı.

Bununla birlikte, SushiSwap’in kurucuları protokolü, Uniswap protokol tasarımında bir sonraki adım olarak tasarlandığını söylüyor: evrim. Platformun yayınladığı Medium yazısında Uniswap’in zarif temel tasarımı alınarak, protokolün tasarımını iyileştirmeye yardımcı olmanın yanı sıra, ilgili aktörlere daha fazla fayda sağladığına inanılan topluluk özelliklerin de eklendiği belirtiliyor.

Protokol dizaynı

Likidite sağlayıcıları için teşvikler

Elbette, pek çok kişinin aklına gelebilecek sorulardan biri şudur: “Neden birisi Uniswap yerine SushiSwap’e likidite sağlamak istesin ki?”

Uniswap ile likidite sağlayıcıları, havuzun işlem ücretlerini yalnızca söz konusu likiditeyi aktif olarak sağladıklarında kazanır. Havuzda kendi paylarını geri çektiklerinde, artık o pasif gelire ulaşım sağlayamazlar. Dahası protokol ilgi çektikçe, erkenden likidite sağlayıcı olarak katılanlar, artık getirilerinin seyreltilmesi riskiyle karşı karşıya gelebilir. Çünkü daha büyük ve daha zengin paydaşların yüklü miktarda sermaye ile protokole katılma olasılıkları artıyor.

SushiSwap ile, bir havuza biraz likidite sağlayabilir ve SUSHI token’ları halinde ödüller kazanabilirsiniz. Ayrıca Uniswap’in aksine, artık likiditeye katılmamaya karar verseniz bile SUSHI olarak biriktirilen protokol ücretinin bir kısmını kazanmaya devam etme hakkınız da bulunuyor.  Önceden likidite sağlayıcı olarak protokolün önemli bir paydaşı olursunuz.

Stake etme yoluyla elde edeceğiniz kazançlar, stake ettiğiniz toplam LP (likidite sağlayan) token miktarına karşı stake edilen toplam LP token miktarıyla orantılı olacaktır. Likidite sağlamaya devam etmediğiniz sürece, varlıklarınız ve kazandığınız ödüller kademeli olarak azalacaktır.

Token dağıtımı

SushiSwap, çoğunluğun Uniswap havuzlarında likidite sağlayıcıları olduğunun farkında olduklarını söylüyor. Bununla birlikte, mevcut Uniswap likidite sağlayıcılarının protokollerine geçmeye başlamasını mümkün olduğunda kolaylaştırmak için token dağıtım mekaniği tasarladıklarından bahsediyor.

Likidite sağlamaya ve SUSHI token’larını kazanmaya başlamak için, Uniswap LP token’larını tutan herkes bu LP token’larını karşılık gelen ilk havuza koyabilir. Bu bir kez gerçekleştikten sora 0750000 bloğunda ödüller kazanılmaya başlanacak. Uygun LP token’ları listesine ise topluluk beraber karar verecek.

Her blokta 100 SUSHI token’ı oluşturulacak. Bu token’lar, desteklenen havuzların her birindeki pay sahiplerine eşit olarak dağıtılacak.

Bununla birlikte ilk 100.000 blok için (yaklaşık 2 hafta) üretilen SUSHI token’ının miktarı normalin 10 katına çıkacak ve blok başına 1000 SUSHI token basılacak. Bu, “yield farmer”ları ve protokolü benimseyenleri teşvik etmek ve “The Liquidity Migration’a (Likidite Göçü)” yardımcı olmak için gerçekleştirilecek bir olay.

İlk kullanabilir havuzlar:

  • CeFi Stablecoins (merkezi finans stablecoin’leri): USDT-ETH, USDC-ETH
  • DeFi Stablecoins (merkezi olmayan finans stablecoin’leri): DAI-ETH, sUSD-ETH
  • Borç Verme Protokolleri: COMP-ETH, LEND-ETH
  • Sentetik Varlıklar: SNX-ETH, UMA-ETH
  • Oracle’lar: LINK-ETH, BAND-ETH
  • Ponzinomics: AMPL-ETH, YFI-ETH
  • Delicacy (2x ödül): SUSHI-ETH

SUSHI/WETH havuzu iki kat daha fazla miktar alır, bu nedenle SUSHI’nizi Uniswap’ten sağlarsanız ekstra ödül alabilirsiniz. SUSHI kullanıma açıldığında, topluluk daha fazla uygun havuz eklemek veya herhangi bir havuzdaki SUSHI miktarını değiştirmek için oy kullanabilir.

Ödül dağıtımı

Mevcut Uniswap yapılandırmasıyla, herhangi bir havuzdaki tüm işlem ücretlerinin %0,3’ü, havuzun likidite sağlayıcılarına orantılı olarak dağıtılır. SushiSwap’te %0,25 doğrudan aktif likidite sağlayıcılarına gider, kalan %0,05 ise SUSHI’ye dönüştürülür ve SUSHI token sahiplerine dağıtılır.

Projenin sürdürülebilirliği

Projenin uzun vadeli sürdürülebilirliği nasıl sağlanıyor? Ekip, “@LawMaster”ın önerisiyle; her SUSHI dağıtımının %10’u güvenlik denetimi de dahil olmak üzere geliştirme ve gelecekteki yenilikler için bir kenara ayrıldı.

Likidite Göçü (The Liquidity Migration)

Protokolün başlangıcından itibaren (yaklaşık 2 hafta) ilk 100.000 bloktan sonra, SushiSwap sözleşmelerine yatırılan tüm likidite token’ları taşınacak. Bu geçiş, SushiSwap’te stake edilmiş tüm Uniswap LP token’larının alınmasını; ilgili token çiftleri için Uniswap’te kullanılmasını ve bu token’lardan yeni likidite havuzlarının başlatılması sürecini içerecek. Bu yeni havuzlar, SUSHI token’ı özelliği dışında neredeyse aynı olacak.

Geçiş tamamlandıktan sonra dönüştürülen likidite SushiSwap havuzlarının ilk setlerini besleyecek ve protokolü hemen faaliyete geçirecek. Paydaşların bu durumda likidite sağlamak ve SUSHI ödüllerini almak dışında hiçbir şey yapmasına gerek kalmayacak.

Protokol kullanımı

Protokol ve akıllı sözleşme düzeyinde SushiSwap, Uniswap ile aynı arabirimi paylaşır. Bu, protokolünüz şu anda Uniswap ile uyumluysa SushiSwap ile entegre etmenin de nispeten basit olduğu anlamına gelir. Ekip, SushiSwap’i entegre etmeye başlamak için çeşitli DeFi ve diğer ekosistem araçları ile çalışacaklarını belirtiyor.

Güvenlik denetimi

Ekip, güvenliğin kendileri için oldukça önemli olduğunu ve her şeyin testnet üzerinde çalıştığını test ettiklerini söylüyor. Sözleşmelerinin denetimi için Trail of Bits, PeckShield, OpenZeppelin, Consensys, Certik ve Quantstamp ve daha fazlasını çağırıyor. Medium yazısına göre denetim yapacaklarını resmi Twitter hesabından onaylayan ilk firma bu işi kapacak.

Denetlenecek sözleşmeler https://github.com/sushiswap/sushiswap adresinde bulunan ve zaten denetim için hazır olduğu düşünülen SushiSwap akıllı sözleşme havuzundaki sözleşmeler olacak.

Akıllı sözleşmeler

Sözleşmeler  WTFPL lisansı ile https://github.com/sushiswap/sushiswap adresinde mevcut. Bazı kodlar, Uniswap / Yam / Compound / OpenZeppelin dahil olmak üzere diğer projelerden alındı ve lisanslarına tabi. Aşağıda, akıllı sözleşmelerin kabaca açıklaması bulunuyor:

  • SushiToken: COMP/YAM oylama işlevine sahip token sözleşmesi.
  • MasterChef: SUSHI çiftliği (yield farming) için LP token’larını yatırın.
  • SushiMaker: Gelirleri toplayıp SUSHI’ye dönüştürün ve SushiBar’a gönderin.
  • SushiBar: Daha fazla SUSHI kazanmak için SUSHI stake edin.
  • Migrator: MasterChef LP token’larını Uniswap’ten SushiSwap’e taşıyın.
  • GovernorAlpha + Timelock: Compound’daki yönetişim ögeleri.
  • UniswapV2: Taşıma için küçük değişiklikleri içeren UniswapV2 sözleşmeleri.

Nasıl katılabilirsiniz?

https://app.sushiswap.org adresindeki arayüzü kullanarak MasterChef sözleşmesine LP token’larını yatırmaya başlayabilirsiniz.

10750000 bloğundan sonra SUSHI kazanmaya başlayacaksınız. Bu nedenle LP token’larınızı bundan önce yatırdığınıza emin olun.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

SushiSwap (SUSHI) Nedir?

Yorumlar kapalı.