TBMM: Bitcoin Herhangi Bir Kanuna Tabi Değil

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birkaç hafta önce yaptğımız haber ile sizleri Diyarbakır milletvekili Ziya Pir’in TBMM’ye yönelttiği soru önergesi hakkında bilgilendirmiştik. İlgili önergede Pir, Bitcoin ile ilgili Estonya gibi ülkelerde yapılan çalışmalara dikkat çekerken, Türkiye’de bu konuyla ilgili herhangi bir kanuni düzenleme veya çalışma olup olmadığı hakkında sorularını iletmişti.

Pir’in soru önergesi:

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Sanal/dijital para birimi olan Bitcoin (BTC) ekonomik yaşamda yerini almaya başlamıştır. Estonya’da hükümet 2.5 yıl önce dijitalleşme yönünde başlattığı çalışmalar neticesinde geçtiğimiz ay aldığı bir kararla Estcoin adını verdiği kendi dijital para birimini çıkaracağını açıklamıştır.

Bu bağlamda:

1- Türkiye’de Bitcoin’in (BTC) yasal statüsü nedir?

2- Bitcoin (BTC) Estonya’daki Estcoin örneğinde olduğu gibi para birimi veya bir hesaplama aracı olarak kabul ediliyor mu?

3- Şayet Bitcoin (BTC) para birimi veya hesaplama aracı olarak kabul edilmiyorsa ileride Bitcoin’in para birimi veya hesaplama aracı olarak kabul edilmesi için hükümetinizin yapmış olduğu herhangi bir çalışma var mıdır?

Bitcoin ile İlgili Doğrudan Bir Yasal Düzenleme Yok

Pir’e ise cevap TCMB’den geldi. Başbakan Yardımcısı Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek TBMM’ye sunduğu dilekçe ile Bitcoin ve kripto paralar hakkında Türkiye’de herhangi bir kanun olmadığını ve bununla ilgili henüz düzenlemeye gidilmediğini açıkladı;

TBMM: Bitcoin Herhangi Bir Kanuna Tabi Değil