Telegram’ın Cosmos ve NEO’ya Benzeyen Konsensus Mekanizması Ortaya Çıktı

telegram durum nasil yapilir story
telegram durum nasil yapilir story
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Telegram ortak kurucusu Nikolai Durov’un 3 Şubat tarihli makalesi, Telegram Open Network’ün (TON) Catchain isimli yeni konsensus mekanizmasını ortaya çıkardı. Bir Byzantine Fault Tolerant (BFT) Proof of Stake (PoS) algoritması olan bu yeni mekanizma, NEO ve Cosmos’unkine oldukça benzeyen cinsten…

Türkçe’ye Bizans Hata Önleyicisi olarak çevirebileceğimiz Byzantine Fault Tolerant algoritması, bilgisayar biliminde Bizans Generalleri Problemi olarak adlandırılan problemi çözmeyi amaçlıyor. Sistemin aktörlerinin uyumlu bir strateji üzerinde anlaşması gerektiği bir durumda bazı aktörlerin güvenilmez olması ile açıklayabileceğimiz bu problemi çözerken ağdaki güvenilmez veya kötü niyetli aktörlere karşın ağın işlevselliğini sürdürülebilmesini sağlayan bu BFT algoritmasına Catchain ismi verilmiş…

Catchain Nasıl Çalışıyor?

Nodeların üçte birinin kötü amaçlı olmadığı durumlarda çalışan Catchain’in getirdiği çözüm, BFT çözümleri tarafından getirilen teorik sınıra eş değer bir boyutta. Sistem, Cosmos’un Tendermint veya NEO’nun dBFT’sine benzer bir şekilde bloklar oluşturulduğu anda doğrulamaya odaklanmakta. Blok üretiminin daha kolay olduğu ancak daha sonra fork ile uzlaşmanın sağlandığı Ethereum ve Cardano’nun sistemlerinden bu şekilde ayrılan Catchain’de her yeni blok, doğrulayıcıların kabul etmek için sınırlı bir zamana sahip olduğu, bu sürede başarılamadığı takdirde bu bloğun atlandığı bir blok oluşturma turu yoluyla oluşturuluyor.

Blok oylamasında her doğrulayıcının farklı ve belirgin bir rolünün olduğu ve her yeni turda nodeların sırayla farklı bir görevler aldığı Catchain’de, bazıları yeni blok oluştururken, bazıları oylama için bir blok öneriyor, bazı nodelar ise gelen teklif için oy kullanıyor.

Telegram’da ana zincir için doğrulayıcı sayısı 100’ü geçmeyecek ve her bir ‘parça zinciri’ için 10 ila 30 arası doğrulayıcı bulunacak. 2018’de yapılan testlere göre bir blok her seferinde tam konsensus prosedürüne tabi tutulduğunda beş saniyede oluşturulabiliyor.

TON geliştiricileri, sistemin Cosmos’un ve Algorand’inkine oldukça benzediğini belirtirken, nodeların birbirleriyle kurdukları iletişim gibi bazı farklılıklar göze çarpıyor. TON geliştiricilerine göre her bir düğümün birbiriyle iletişim kurması oldukça verimsiz…

Telegram’ın Yakın Tarihi

Amerika’nın Sermaye Piyasaları Kurulu SEC, TON’un Ekim 2019’daki lansmanını engellemişti. Komisyon, Telegram’ın onaylanmamış bir menkul kıymet satışı gerçekleştirdiğini savunuyordu. Diğer ekosistem katılımcılarına göre satış yalnızca akredite yatırımcılar ile sınırlandırıldığından Telegram’ın yanlış yaptığı hiçbir şey bulunmamaktaydı. TON ağı şu anda yalnızca testnet modunda aktif bulunuyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin, Telegram kanalımıza katılın ve Facebook sayfamızı takip edin!

Telegram’ın Cosmos ve NEO’ya Benzeyen Konsensus Mekanizması Ortaya Çıktı