Popüler stablecoin USDT’nin ihraççısı Tether, 2023 yılı sonuna kadar bu uygulamayı durdurma taahhüdüne rağmen, müşterilerine USDT cinsinden kredi sağlamaya devam etti. Bu açıklama, şirketin bu tür kredilerin verilmesinde bir artış olduğunu gösteren ve Tether’in şeffaflığı ve finansal istikrarı hakkında soruları gündeme getiren en son üç aylık mali güncellemesinden geliyor. İşte detaylar…
Tether, kredi sağlamaya devam ediyor
30 Haziran itibariyle Tether, bir önceki çeyrekte 5,3 milyar dolardan kayda değer bir artışla 5,5 milyar dolarlık ödenmemiş kredi bildirdi. Borç verme faaliyetlerindeki bu beklenmedik genişleme, dikkat çekti. Zira Tether’in Aralık 2022’de kamuoyuna yaptığı açıklamaya ters düşüyor. Şirketin bu yılın sonuna kadar rezervlerindeki teminatlı kredileri sıfıra indirmeyi taahhüt ettiği açıklamayla tam bir tezat oluşturuyor.
Tether sözcüsü Alex Welch, son kredileri doğrulayarak şirketin gerekçesine ışık tuttu. Welch, “2023 yılının ikinci çeyreğinde, uzun süreli ilişkiler geliştirdiğimiz müşterilerimizden birkaç kısa vadeli kredi talebi aldık ve bu talepleri karşılama kararı aldık.” dedi. Welch’e göre, bu kredilerin arkasındaki temel nedenler, müşterilerin likiditelerinin tükenmesini önlemek ve müşterilerin teminatlarını potansiyel olarak elverişsiz fiyatlarla satmaktan kaçınmalarına yardımcı olmaktı. Ancak, Tether’in bu kredileri 2024 yılına kadar tamamen ortadan kaldırmayı planladığını vurguladı.
Raporlar neye işaret ediyor?
Wall Street Journal’ın Tether’in kredi uzatımına ilişkin raporu, dikkat çekti. Zira, şirketin şeffaflığı ve teminatlı kredilerinin niteliği hakkında tartışmalara yol açtı. Tether daha önce tüm kredilerinin likit varlıklar tarafından aşırı teminatlandırıldığını iddia etmişti. Bununla birlikte, üç aylık mali raporlar bu varlıkların bileşimine ilişkin ayrıntılardan yoksun. Ayrıca kripto para birimlerinin teminat olarak dahil edilip edilmediğine dair sorular bırakmaktadır. Son rapor, Tether’in varlıklarının ABD Hazine bonoları ve diğer yüksek likiditeli varlıklar şeklinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca Hazine bonolarının şirketin rezervlerinin yaklaşık 55,8 milyar dolarını oluşturduğunu ortaya koyuyor. Değerli metaller ve Bitcoin, sırasıyla yaklaşık 3,3 milyar dolar ve 1,7 milyar dolar ile varlıklarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Tether’in üç aylık raporlarında kapsamlı bir bilanço sunmaması, kritikti. Zira özellikle 3,3 milyar dolardan fazla fazla rezerv tahakkuk ettirdiğini iddia ettiği için endişeleri körükledi. Bu endişeler, düzenleyicilerin ve eleştirmenlerin devam eden incelemeleri ile daha da artmaktadır. Wall Street Journal’ın raporuna cevaben Tether, geleneksel finans kurumlarının müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamada başarısız olduğunu ve haksız bir şekilde Tether’e odaklandığını iddia eden bir bildiri yayınladı. Şirket, teminatlı kredilerinden kaynaklanan olası riskleri azaltmak için önemli rezervler tuttuğunu söyledi. Bunun dışında, uygulamalarının müşteri çıkarlarıyla uyumlu olduğunu savundu.
Şirket farklı bir yol izliyor
Tether’in kredi vermeye devam etme kararı kripto para topluluğunda belirsizlik yarattı. Şirket daha önceki taahhüdünden farklı bir yol izliyor. Bu sırada, paydaşlar ve yatırımcılar bu durumun nasıl gelişeceğini merak ediyor. Ayrıca Tether’in piyasadaki güveni yeniden kazanıp kazanamayacağını yakından takip ediyor. Bu gelişme, kripto para sektöründe şeffaflık ve hesap verebilirlikle ilgili önemli soruları gündeme getirmekte. Tether gibi stablecoin ihraççılarının istikrarını sağlamak için daha net standartlara ve düzenlemelere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Şirket bu zorlukların üstesinden gelirken, kripto para piyasası, şirketin mali uygulamaları kritik. Ayrıca daha geniş kripto ekosistemi için sonuçlar hakkında daha fazla güncelleme bekleyerek gerginliğini koruyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.