TomoChain (TOMO) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto camiasının adını daha sık duymaya başladığı, ana ağına geçişinden bu yana istikrarlı bir fiyat grafiği ortaya koyduğu için her geçen gün daha çok insanın gözlerini üzerine diktiği platform koini TomoChain’in incelemesi ile sizlerleyiz.

TomoChain Nedir, TOMO’nun Amacı Ne?

Tomochain, -platform koini olarak tabir etmemizden de anlayacağınız üzere- tıpkı Ethereum, EOS, Tron ve daha niceleri gibi üzerinde akıllı kontratlar oluşturabileceğiniz bir blokzincir platformu. Ethereum’un karşılaştığı ölçeklenebilirlik problemine çözüm bulma amacıyla ortaya çıkan Tomo, bu sorunu Proof of Stake Voting (POSV) algoritmasına sahip 150-Masternode mimarisi ile çözerek 2 saniye içerisinde, çok düşük bir komisyon ile onaylanan işlemleri mümkün kılıyor.

TomoChain ayrıca bütün Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu akıllı kontratları, protokolleri ve atomik çapraz zincir token aktarımlarını desteklemekte. Platform ayrıca sharding, EVM paralelleştirme, özel zincir oluşturma, donanım entegrasyonları gibi teknikleri de bünyesindeki Masternode mimarisine eklemeyi planlıyor.

Halihazırda saniyede 2000 ila 5000 arası işlem gerçekleştirebilen TomoChain, sharding aktifleştirildikten sonra 20.000-30.000 sayılarını görmeyi umut etmekte.

Proof of Stake Voting (PoSV) Dediğimiz Şey Ne?

TomoChain’in PoSV algoritması, 50.000 adet TOMO’ya sahip olan yatırımcıların birer masternode olabildiği (masternode oldukları takdirde tokenleri 30 gün kilitleniyor) ve diğer token sahiplerinden oy alarak işleyişi sağladığı bir mimariye sahip. En çok oy alan masternode adayları, belirli bir ‘dönemde’ blok oluşturmak için masternode olarak seçiliyor. Masternode’lar blok üretimini her iki saniyede bir sıralı olarak gerçekleştiriyor, güvenlik takviyesi için çift doğrulama tekniğini uyguluyor ve bir bloğun sonlandırılması için 4 masternode’un üçünün imzası gerekiyor. Ayrıca her blok oluşturma döneminin sonunda bu blokları imzalayan masternodelara belirli bir ödül verilirken bu masternode’lara oy veren token sahipleri de ödülden payını alıyor.

TomoChain Hakkında Bazı Önemli Bilgiler

  • TomoChain 14 Aralık 2018’den bu yana kendi ana ağında, yani TOMO bir ERC-20 tokeni değil.
  • TOMO platformun kripto parasının adı iken TomoChain ekosisteminin adı.
  • TomoChain ekibinde çalışan eleman sayısı 40’a yakın.
  • Ekip belirli aşamaya gelmiş kodlarını Github’da halka açık olarak paylaşıyor.
  • TomoChain Twitter’da 12.000 takipçiye sahip ve oldukça aktif bir topluluğu bulunuyor.
  • Uygulamalarını TomoChain üzerinde çalıştırmak isteyen ortaklara buraya tıklayarak ulaşılabilir.
  • TOMO’nun arzı genesis blok’ta (ilk blok) başlangıç olarak 55.000.000’den başlamış ve 8 yıl sonra ulaşılacak 100.000.000’dan sonra bir daha TOMO üretilmeyecek.
  • 1’inci ve 2’nci yılda 4’er; 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci yılda 2’şer; 6’ncı, 7’nci ve 8’inci yılda ise 1’er milyon TOMO blok ödülü olarak dağıtılacak.
  • 55 milyon TOMO token satışının ardından dağıtılmışken, 12 milyon TOMO ekibe ayrılmış durumda (bu koinlere 4 yıl dokunulamayacak). 16 milyon TOMO stratejik ortaklıklar ve fonlar için ve 17 milyon TOMO ise az önce bahsettiğimiz şekilde blok ödülü olarak dağıtılacak.
  • TOMO’nun ICO fiyatı 0.25 USD idi.
  • TOMO’larınızı saklayabileceğiniz uyumlu cüzdanları buraya tıklayarak bulabilirsiniz.
  • Kurucu ve CEO olan Long Vuong, NEM’in (coinmarketcap’de ilk 20’de olan bir kripto para) önde gelen isimlerinden ve ortak kurucularından.

Editörün Yorumu-Sonuç

Proof of Work algoritması gücü elinde tutanların mutlak çoğunluğu yakalayabilmesi ile sık sık eleştirilse de bu durum TomoChain yapısında farklı bir şekilde olsa da yine gerçekleşiyor. Masternode sistemi her zaman eleştirdiğim ve yanında durmadığım bir sistem oldu. Bu sistem ile ne kadar çok koine sahipseniz o kadar çok söz sahibisiniz ve bu durum merkeziyetsizleşmeyi bir ölçüden sonra ortadan kaldırabiliyor. Bana kalırsa bu koinin ‘devrim niteliğinde olan’ hiçbir özelliği de yok. (Yüksek işlem hızı bir devrim değil) Baktığımız zaman EOS, Tron gibi çok iyi pazar paylarına ulaşabilmiş platform koinlerinin de özgün ve devrimsel hiçbir özelliği yoktu, ancak bu koinler bulundukları seviyelere inanılmaz pazarlama yetenekleri ile ulaştı. TomoChain de 40’a yakın tam zamanlı çalışanı ile birlikte kendi çaplarında, özellikle işin teknoloji alanında oldukça başarılı işler yapıyor. TomoChain, ben her ne kadar masternode sistemini beğenmiyor olsam da kendi klasmanında oldukça başarılı. İşlemler inanılmaz hızlı ve Ethereum Dapp’lerini TomoChain ağına aktarmak oldukça basit. Bence evet, bu proje dünyayı değiştirmeyecek ama ekip biraz işin ‘reklam’ kısmına yönelirse TomoChain’i coinmarketcap’de ilk 20 arasında görmemiz mümkün olabilir. Ne var ki ben bu projeye masternode yapısına karşı olduğum ve iyi yerlere gelmesi için ‘reklama’ ihtiyaç duyduğundan dolayı yatırım yapmayı uygun görmüyorum ve yapmayacağım. Ancak üzülmeyeceğiniz bir miktarda alıp kenara atmanız piyasa değeri bu denli düşük bir koin için gelecek adına uzun vadede mantıklı bir hareket olabilir. Tüm bu ön yargılarıma karşın bu projeye puanım 10 üzerinden 7,5.

TOMO Fiyatı

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;
var scripts = document.getElementsByTagName(“script”);
var embedder = scripts[ scripts.length – 1 ];
(function (){
var appName = encodeURIComponent(window.location.hostname);
if(appName==””){appName=”local”;}
var s = document.createElement(“script”);
s.type = “text/javascript”;
s.async = true;
var theUrl = baseUrl+’serve/v2/coin/chart?fsym=TOMO&tsym=USD&period=3M’;
s.src = theUrl + ( theUrl.indexOf(“?”) >= 0 ? “&” : “?”) + “app=” + appName;
embedder.parentNode.appendChild(s);
})();

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

TomoChain (TOMO) Nedir?