Tron her zaman diğer koinlerden farklı oldu. Tron hayranları bu koini “yeni bitcoin” olarak tanımlarken, düşmanları Tron’u ‘şişirilmiş bir balon’ olarak nitelendirdi.
Seveninin canından çok sevdiği sevmeyeninin düşmanından çok nefret ettiği bu koini yazımızda tamamen tarafsız bir şekilde incelemeye çalışacağım.
Tron Nedir?
Tron en basit tanımıyla merkeziyetsiz yeni nesil bir “eğlence” platformu. Bu platformun amacı kullanıcıların içerikleri dünyanın dilediği yerindeki dilediği insan ile dilediği şekilde paylaşabilmesi. Platform tahmin edeceğiniz üzere operasyonlarını yönetmek için blokzincir teknolojisini kullanmakta. Tron platformunda da tıpkı Ethereum’da olduğu gibi platform tokenları üretebiliyorsunuz. Platform kendisini websitesinde Ethereum ile karşılaştırmış; Tron saniyede 2000 işlem gerçekleştirebilirken Ethereum ancak 25 işlem gerçekleştirebiliyor.
Tron’un Hedef Aldığı Sorun Ne?
Tahmin edelim, çok yakın bir zamanda YouTube’dan bir video izlediniz. Olmadı bir tweet attınız ya da akrabalarınızın ya da ilkokul arkadaşınızın Facebook profilini gezdiniz. Hiç olmadı Netflix veya Spotify’da takıldınız değil mi? Farz edelim ki siz bu mecralardan para kazanan bir ‘içerik üreticisisiniz’. Bloglarınızdan, yaptığınız müzikten, çektiğiniz vloglardan para kazanan bir içerik üreticisi. İçeriklerinizi paylaşmak için yukarıca sözünü ettiğimiz uygulama ve websitelerini kullanmak zorundasınız değil mi?
Peki Facebook, Youtube, Spotify gibi şirketlerin içerik üreticileri için bir komisyoner rolü oynadığını fark ettiniz mi? Bu şirketler içerik üreticisi farz ettiğimiz sizler için bir platform sağlıyor; geri dönüş olarak da devasa boyutlarda komisyonu kendi ceplerine indiriyor. Hatta bu şirketler içeriklerinize ne kadar para ödeyeceklerine dair tam kontrole ve bütün bunlara ek olarak sizin ne emeklerle ürettiğiniz içeriklerinizi sansürleme hakkına da sahip.
Peki Ya Tron Buna Nasıl Bir Çözüm Sağlıyor?
Tron’un temel amacı dünya çapında ücretsiz bir eğlence içeriği ekosistemi yaratmak. Platform aracıları eleyerek tüm geliri içerik üreticisinin ellerine vermeyi planlıyor.
Örneğin bir Tron ağı kullanıcısı bir video üretti. Kullanıcı bunu direkt olarak Tron blokzincirine yükleyebilir ve video izlenmesine, beğenisine, beğenilmemesine göre bir miktar kazanç sağlayabilir. İçerik üreticisi YouTube gibi aracı bir kurumun insafına kalmadan kazanacağı tüm parayı kendisi alır.
Platformun amacı bir videonun başarısını belirleme işini Tron topluluğuna vermek. Bu sayede kötü amaçlı içerikler elimine edilirken kurumsal kontrol ve sansür ortadan kalkıyor.
Tron’un Arkasında Nasıl Bir Ekip Var?
Tron Vakfı Singapur merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Vakfın belirlediği misyon Tron kripto ağının şeffaflık, adalet ve açıklık ilkelerine dayanarak çalışmasını sağlamak. Vakıf Singapur Şirketler Hukuku ve Muhasebe ve Düzenleme Kurumu’nun denetimi altında.
Ekibin kaliteli ve işini iyi yapan mühendislerden oluştuğunu söyleyebilirim. Ekibin başında Justin Sun yer almakta. Sun Tron Vakfı’nın CEO’su ve kurucusu. “Forbes 30 Yaş Altı 30 İnsan Asya”da ismi geçmiş bir insan ve genç yaşına rağmen gerçekten etkileyici bir kariyere sahip.
Editörün Yorumu-Sonuç:
Tron uzun zamandır takibimde olan bir koin. ERC20 tokenı olduğu zamanlarda her ne kadar mesafeli dursam ve yatırım yapmayı tercih etmesem de özellikle şu zamanlar en azından kısa vadeli bir yatırım sinyali verdiğini düşünmekteyim. Tron Aralık 2017’den Ocak 2018’e kadar yatırımcısına yüzde 2000 getiri sağlamış bir koin -evet yalnızca bir ayda-. Bence kurucu Justin Sun inanılmaz hırslı ve platform adına güven veren birisi. Bu platformu daha iyi yerlere getirmek için elinden geleni yapacağı kanaatindeyim. Kendim de ‘batsa üzülmeyeceğim bir miktar’ Tron sahibiyim ve tabi ki sizleri de uyarmak istiyorum: ‘Yatırım Tavsiyesi Değildir’!
Nereden Tron Alabilirim?
Tron oldukça popüler bir kripto para ve birçok “kaliteli” kripto para borsasında işlem görmekte. Aşağıda Tron alıp satabileceğiniz bazı borsalar listelenmiş durumda. Tabi ki eğer sık sık al sat yapmıyorsanız koinlerinizi güvenlik açısından oluşturacağınız bir cüzdanda saklamanızda fayda var.
- Okex
- Binance
- Bit-Z
- HitBTC
- Sistemkoin
- Bittrex
- Bitfinex
Tron’larımı Nerede Saklayabilirim?
Az önce belirttiğimiz gibi güvenliğiniz ve borsa saldırılarından etkilenmemeniz için TRX’lerinizi bir cüzdanda saklamanızda fayda var. “Bu koin benim” diyebilmek için kendi private key’inize sahip olmanız gerekiyor. Tron topluluğu tarafından oluşturulmuş cüzdanları işletim sisteminize uygun olarak aşağıdaki linklere tıklayarak indirip cihazlarınıza yükleyebilirsiniz.
Tron Fiyatı
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın ve bizi Twitter’da takip edin!
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..
Bir cevap yazın