Trump Baskısı Sonrasında İranlılar 2,5 Milyar Dolarlık Bitcoin Satın Aldılar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran parlamenter ekonomik komisyonunun başkanı, ülke dışına çıkarılan paranın Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine dönüştürülmesi hakkında konuştu.

İran gazetesi Ibena’ya verdiği röportajda, ülkenin meclis ekonomik komisyonunun başkanı, Muhammed Rıza Pourebrahimi, vatandaşların kripto paralı satın alımları yoluyla ülkeden çıkarılan paranın 2,5 milyar doları aştığını açıkladı.

İlk kaygısı, kripto paranın İran’ın cezai yaptırımlarına yardımcı olmasına rağmen, hala ülke dışına riallerin çıkarılıyor olması gerçeği.

“Sanal paraların tartışılması ve tabii ki, ulusal bir sanal paranın yaratılması, ekonomik etkileşimleri kolaylaştırdığı ve yaptırımları es geçebildiği için dünyada yaygın olgulardan biri. Dünya ekonomisinin geleceğinin dijital para birimleri olduğuna inanıyorum. Ancak şeffaflığın olmaması ve güvenilir desteğin olmaması nedeniyle, yabancı dijital para birimlerinin kullanımı ülkenin bankacılık sistemi için ciddi bir risk oluşturabilir. Bu sorunu çözmek için ulusal bir kripto para biriminin geliştirilmesine yönelik adımlar atmalıyız ”dedi.

Görünüşe göre İran, Venezüella’nın Petro stratejisini, yaptırımları atlatmak için kullanılabilecek bir kripto para birimi yaratma yoluyla takip etmek istiyor. Bununla birlikte, Pourebrahimi paranın herhangi bir varlık tarafından desteklenmesi fikrinden bahsetmediğinden, bu bir Petro’dan daha çok dijital bir ulusal para olacak gibi görünüyor.

Ulusal bir kripto para biriminin, İran ile İranla ekonomik işbirliğine ilgi duyan, ancak bugüne kadarki ekonomik yaptırımlar nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen ülkeler arasında çok taraflı finansal anlaşmalar için bir platform oluşturabileceğini söyledi.

Pourebrahimi , ABD Başkanı Donald Trump’un, bir önceki yönetim tarafından iran ile yapılan anlaşmayı geçersiz kılmasından sonra İran’la bir anlaşmaya varmayacağından endişe ediyor.

Yaptırımları es geçebilme yeteneği, kripto para birimleri yoluyla ülkelere erişilebilir durumda. Kuzey Kore de bunu çok iyi biliyor, çünkü gizli yöntemlerle olabildiğince fazla meşgul olmakta.

İran’la arasındaki fark, işe yarayabilecek veya çalışamayacak bir merkez bankası para birimi kurmak istemesi. Bu paralar, dünyadaki büyük kripto para alışverişlerinde ticaret yapamayan -Petro gibi- fiilen yaptırıma tabi tutulabilir.

Ulusal dijital para birimini destekleyen bir değişim altyapısı olmadan, blochainde bir ağ çalıştırmadan ve daha sonra bunları madencileştirmeden madeni para elde etmek zor olacaktır.

Kuzey Kore’nin çözümü, Bitcoin ve Monero’nın ‘fiat para birimi’ ile hemen hemen takas edilebilmesi, daha karlı görünüyor.

İran halkı, kendilerine uygulanan yaptırımların üstesinden gelmek için çabalarsa, hükümet bireysel vatandaşların kripto paralarının iyi bir şey olduğu gerçeğini görebilir. Nihayetinde, yatırımlarını bir kripto rial kullanmaktan çok daha az komplikasyonla yabancı fiat’a dönüştürebilirler.

CoinDesk

Trump Baskısı Sonrasında İranlılar 2,5 Milyar Dolarlık Bitcoin Satın Aldılar