TÜBİTAK Blokzincir Çalıştayı Ankara’da Gerçekleşti!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blokzincir teknolojisi hayatımızda giderek daha fazla yer alıyor.

Blokzincir teknolojisi ilk olarak Bitcoin ile hayatımıza girdi ve ilk çıktığı 2008 yılından bu yana 10 sene içerisinde çok büyük ilerlemeler kaydetti. Teknolojinin geliştirilmeye açık olması ve güzel bir gelecek vaadetmesinden dolayı büyük firmalar da blockchain teknolojisine önem veriyor. Bu bağlamda TÜBİTAK tarafından organizasyonu gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk blokzincir çalıştayı 2-3 Nisan tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti.

Ulusal Blokzincir Çalıştayı
Ulusal Blokzincir Çalıştayı

Çalıştaya ilgi büyüktü.

Binden fazla katılımcının yer aldığı çalıştaya ilgi gerçekten büyüktü. Türkiye’nin her yerinden teknolojiye ilgi duyan, teknoloji üzerine çalışmalar yapan ve kripto yatırımı yapan bir çok ilgili etkinlikte hazır bulunuyordu. Etkinliğin Türkiye’nin belki de devlet destekli ilk blokzincir etkinliği olması da özellikle teknolojinin sevenleri tarafından çok önemliydi diyebiliriz. Özellikle Merkez Bankası’nın etkinliğin ana sponsoru olması ülkemizde blockchain teknolojisine karşı bir nefretten ziyade ilgi olduğunu ve gelecekte gerekli düzenlemeler yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Yalnızca Merkez Bankası’da değil, Garanti Bankası, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM), Takasbank (TAKAS İstanbul), Havelsan gibi kuruluşların da sponsor olduğu etkinlik aslında teknolojinin ne kadar önemli olduğunu ve ülkemizde mali işlerle ilgili çalışmalar yürüten kurumların da bu teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek istediğini gösteriyor.

Açıkçası daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklama ve kripto ticareti yapan imamların kovulması, çeşitli bakanların “Bitcoin balondur” açıklamalarından sonra aslında konu ile ilgili devlet makamlarının teknolojiye karşı olmadığını ve hatta destek verdiğini ve blockchain teknolojisi ile çözüm üretmek istediklerini görmek gerçekten sevindiriciydi.

NEO ve Cardano öne çıkanlar arasındaydı!

Etkinlikte blokzincir teknolojisi ile ilgili olan neredeyse her şeye değinildi. Ekonomi ve işletmelerin yeni boyutlarından, çeşitli blokzincir uygulamalarından, teknolojinin ekonomi ve finans sektörüne olabilecek etkilerinden tutun da kripto paraların hukuki konumlarına kadar pek çok farklı başlıkta sunumlar yapıldı. Ayrıca NEO platformu kullanılarak bir smart contract geliştirmesi de isteyen katılımcılarla birlikte interaktif olarak gerçekleştirildi. Bunun yanında Cardano teknolojisindeki “proof of stake” protokolünden bahsederek Cardano’yu etkinliğin öne çıkan kripto projelerinden biri haline getirdi.

Borsalar da etkinlikte yer aldı.

Türkiye’nin en bilinen ve en büyük denilebilecek üç borsası olan BTCTurk, Paribu ve Koinim de etkinlikte yer aldı. Programın gümüş sponsorları arasında da yer alan borsalar da kripto paraların öneminin vurgulanmasına yardımcı oldu. Çalıştayın ikinci gününde “Borsaların Perspektifinden Ülkemizde Kripto Paraların Dünü, Bugünü ve Yarını” isimli panelde konuşma yapan BTCTurk COO’su Alphan Göğüş, Paribu CEO’su Yasin Oral ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan İsmail Hakkı Polat kripto paraların ülkemizde nasıl değerlendirildiği ve nereye ilerlediği hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

İsmail Hakkı Polat
Alphan Göğüş-Yasin Oral- İsmail Hakkı Polat

İki gün süren etkinlikte onlarca konuşmacı, bir sürü blokzincir ve kripto temelli proje ve fikir ve binin üzerinde katılımcı yer aldı ve ülkemizde gerçekleşen, belki de devlet desteğinin de olmasıyla bizleri daha da mutlu eden büyük bir etkinlik düzenlenmiş oldu. Özellikle teknolojiye ilginin bu kadar büyük olması ve devlet kanallarından da katılımcıların olması bizler için gerçekten sevindiriciydi. Bu etkinliğin gelecekte gerçekleşecek diğer etkinliklere bir yol gösterici ve yardımcı olması ve gelecekte daha nice blokzincir ve kripto temelli etkinlikler görebilmemiz dileği ile…

TÜBİTAK Blokzincir Çalıştayı Ankara’da Gerçekleşti!