TURCOIN Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Televizyon ve internet reklamlarıyla karşımıza çıkan ve son günlerde sıkça duyduğumuz bir koin, TURCOIN.

Aslında bu yazıda diğer koin tanıtım yazılarından biraz farklı olarak koinin ne olduğundan çok “ne olacağından” bahsetmek istiyorum sizlere çünkü henüz ortada resmi olarak yayınlanmış bir açıklama yok. TURCOIN hakkında bildiklerimiz yalnızca projenin sahibi olan Sadun Kaya tarafından yapılan açıklamalar ve internette yapılan reklamlardan ibaret. Peki TURCOIN tam olarak ne vaadediyor ve ne kadar güvenilir gözüküyor? Gelin bu soruların cevaplarını hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle, TURCOIN nedir?

TURCOIN Türkiyede iş adamı olarak anılan Sadun Kaya isimli ve aynı zamanda Anafis Holding olarak isimli şirketin CEOluğunu yapan bir kişi tarafından, kendi deyişiyle “Türk mühendisler tarafından” hazırlanan bir kripto para olarak piyasaya çıkacak. Cryptonight algoritmasını kullanarak diğer anonim kripto para birimlerinden olan Electroneum ve Monero gibi çalışacak olan koin ile yaptığınız işlemler ve cüzdanınızda ne kadar para olduğu takip edilemeyecek. Koin madenciliğe açık olacak ancak Cryptonight algoritması ASIC cihazlar için uygun olmadığından yalnızca işlemci ve ekran kartları ile madencilik yapılabilecek.

Ayrıca projenin resmi sitesi olan http://www.turcoin.com/‘da bulunan bilgilere göre koinin çıkış fiyatı 100 Amerikan Doları olacak ve transfer ücretleri 0.01 TURCOIN, yani 1 dolardan başlayacak. Tüm bunlara ek olarak bizzat projenin sahibi olan Sadun Kaya’nın verdiği röportajda söylediği “TURCOIN asla değer kaybetmeyecek” sözlerini de koinin tanımına ekleyebiliriz.

Koin hakkında anlatılanlar ne kadar doğru?

Şimdi koinin ne olduğunu ve nasıl çalışacağını sizlere aktardık. Gelin bir de bu söylenilenlerin ne kadar doğru olabileceğini tarafsız bir bakış açısıyla inceleyelim. İlk olarak “Türk mühendisler tarafından hazırlanmıştır.” ifadesi aslında biraz yanıltıcı bir ifade. Tabii ki koinin geliştirilmesi ve cüzdanların tasarlanması, madencilik ayarları gibi konularda çalışan kişiler Türk olabilir ancak kullanılan algoritma olan Cryptonight Türklere ait bir algoritma değil.

Algoritmanın Türklere ait olmaması da yalnızca bir sorun değil, “tamamen anonim, takip edilemez” olacak olan TURCOIN yine bu özellikleri de diğer para birimlerinden olan Electroneum ve Monero’nun altyapısını kullanarak ortaya çıkacak ve yine burada da Türk mühendisler yalnızca tasarım ve dil desteği eklemekten başka bir şey yapmıyor olacak diyebiliriz.

Koinin çıkış fiyatının 100 dolar olacağını resmi sitede yapılan açıklamadan biliyoruz. Buraya kadar bir sorun gözükmüyor ancak koin çıktıktan sonra bizzat projenin sahibi tarafından yapılan açıklamada “asla değer kaybetmeyecek” ifadesinin nasıl gerçek olacağına dair ortada bir plan veya proje şeması yok. Borsalarda bir malın alış/satış fiyatının kullanıcılar tarafından belirlendiğini göz önünde bulundurursak TURCOIN’de fiyatın sürekli yükselmesi için merkezi bir müdahalenin olması gerektiğini ve bunun da kripto paraların “merkezi olmayan” para birimleri olmalarının zıttı olan bir durum olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

TURCOIN gerçekten kullanılacak mı?

Burada çok büyük bir sorun daha var, sürekli değeri artan bir şeyi kim gerçek hayatta kullanmak ister? TURCOIN bir ödeme yöntemi ve alış-verişlerde rahatça kullanılabilecek bir para birimi olacak şekilde tanıtılıyor ancak örnek olarak bu gün 400 liralık bir alışveriş için 1 TURCOIN ile ödeme yapıp, bir ay sonra TURCOIN fiyatı 300 dolar olduğunda “ya keşke TURCOIN ile ödemeseydim, şimdi param katlamış olurdu, 400 liralık alışverişe 1000-1200 lira ödedim” tarzında düşünecek insanlar ile beraber koin aslında gerçek hayatta kullanımdan uzaklaşmış olacak.

Burada iki senaryo karşımıza çıkıyor. Birincisi, TURCOIN vaadettiği gibi sürekli değer kazanamayacak ve dalgalı bir hareket görecek, bunun sonucunda “hani sürekli yükselecekti” diyen kullanıcılar koinlerini elden çıkartmaya başlayacak ve koinin fiyatı düşecek. Bu durum kripto dünyası için klasik bir durum ve yeni çıkan bir çok koinin başına gelebilecek bir olay.

İkinci senaryo ise TURCOIN’in değeri sürekli artacak ve insanlar TURCOIN’i harcamak yerine elde tutup biriktirmeye başlayacaklar. Böylece değeri sürekli artacak ve insanlar sürekli para yatırmaya devam edecekler. Bu ilerleyiş devam ettikçe koinin günlük hayatta kullanımı neredeyse sıfıra inecek ve bir yerden sonra “balon” olarak adlandırdığımız bu furya insanların “ya sözde harcama yapılacaktı, ama kimse kullanmıyor, bir kullanım alanı yok” durumunu fark etmesiyle sona erecek ve balon bir anda patlayacak.

Fark ettiyseniz her iki senaryo da TURCOIN’in aslında daha piyasaya çıkmadan, uzun vadede başarısız olacağını ve koine yatırım yapanların para kaybedeceğini gösteriyor.

Koinin arkasındakiler kimler?

Burada hiç bir kişi veya kuruma “dolandırıcı” “sahtekar” ya da farklı sıfatlarla bir ithamda bulunmuyoruz. Ancak koine yatırım yapmadan önce bilmeniz gereken bir şey daha olduğunu düşünüyoruz. Projenin kurucusu olan Sadun Kaya aslında “Networking” olarak adlandırılan bir sistem ile geçimini sağlıyor. Networking teriminin ne olduğu ile ilgili internette gerekli araştırmaları yapabilir, gerekli kararı kendiniz verebilirsiniz.

Yazının sonunda tekrardan belirtme gereği duyuyorum; bu yazıyı yazarken kesinlikle ön yargılı veya herhangi bir üçüncü şahıs hakkında olumsuz fikirlerle hareket etmedim. Yalnızca internette herkesin erişimine açık olan bilgileri siz değerli okuyucularımız için derledim ve yorumladım. Yorumlarımda kimseye hakaret etmemeye, yanlış bilgilendirme yapmamaya ve objektif olmaya dikkat ettim. O nedenle bu yazı kesinlikle ama kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır ve yatırım yapacak kişiler kendi kararlarını kendileri vermelidirler. Unutmayın, bu yalnızca bir bilgilendirme yazısıdır ve hiç bir kişi veya kuruma tehdit, saldırı veya ihtar niteliğinde değildir.

TURCOIN Nedir?

Yorumlar kapalı.