Türk Uzmanlar Anlatıyor: Bitcoin ve ICO’ların Türkiye İçin Önemi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

140journos kanalı Bitcoin’in 10. yılında Youtube aracılığıyla yeni bir video yayınladı. Videoda,  Erkan Öz, Türkiye merkezli kripto para borsası BtcTürk CEO’su Özgür Güneri, İsmail Hakkı Polat, Ozan Yurtseven ve Kerem Tibuk gibi Türkiye kripto para sektörünün önde gelen isimlerinin Bitcoin ve kripto para piyasasına yönelik yorumları yer alıyor. Kesinlikle izlemeniz gereken videodaki önemli konuları ve sektör liderlerinin yorumlarını sizler için derledik.

İnsanlar neden Bitcoin ve benzeri kripto varlıklara ilgi duyuyor?

Türkiye kripto para camiasında bilinen bir isim olan İsmail Hakkı Polat, insanların Bitcoin’e bakışına yönelik şu açıklamaları yapıyor:

Sene başından beri yüzde 85 değer kaybetti ya da işte 2017’nin başından sonuna 20 kat değer kazandı. Ticaret yapan insanlar Bitcoin’de bu istikrarı göremedikleri için bir değiş tokuş aracı olarak görmekten uzaklar. Bu Bitcoin’in bir kıyas birimi olarak kabul edilmesini engelliyor. Geriye bir tek şey kalıyor bir değer saklama aracı.

BtcTürk CEO’su Özgür Güneri, insanları neden Bitcoin gibi varlıklara kaydığını şu sözlerle açıklıyor:

Bazı insanlar açısından Bitcoin’in parasal özellikleri ön plana çıkıyor olabilir. Bir yandan da altın gibi. Biz Türkler altını çok severiz biliyorsunuz. Bu benim için çok kıymetlidir ve gelecekte kötü gün için saklarım. Gelecek değeri çok daha fazla yükselecek enflasyon açısından kendimi korumak için bunu kullanırım gibi başka motivasyonlar olabilir. Türk halkının finansal okuryazarlık tarafında bilerek veya bilmeyerek geçmişte yaşadıkları tecrübelerin de etkisiyle zor paraları ya da zor varlıklara doğru kaydığını düşünüyorum.

Kripto paraların ve ICO’ların Türkiye’ye faydaları

Türkiye kripto para sektörü ve Blockchain endüstrisinin kilit isimlerinden birisi olan Erkan Öz, kripto paraların ve ICO’ların Türkiye’ye faydalarını şu sözlerle anlatıyor:

Bizim milletimiz teknolojik yenilikleri çok çabuk kapıyor. Hatırı sayılır derecede insan çok çabuk adapte oldu, girdi, bu işi aldı, sattı, öğrendi… En önemli adım yeni ekonomi programında oldu. Devlet bu işi nasıl bakacak diye korkulurken, devletin ekonomik programını dedi ki: “Biz Crowfunding ve ICO gibi yenilikçi fonlama yöntemlerini yaygınlaştıracağız.” ICO ne demek? Kripto paraların halka arzı. ICO’lar kripto paraların çok eleştirilen bir tarafı. Çünkü çok dolandırıcılar müsait bir ortam. ICO’lara kanuni bir altyapı getirerek İstanbul Finans Merkezi ICO, Blockchain ve kripto para merkezi haline getirebilir. Burada milyarlarca dolarlık bir ekonomi döndürebilir. Bu hem İstanbul’a hem Türkiye’ye ne kadar faydalı olacak zaten ortada.

Cornell Üniversitesi’nde profesör olan Emin Gür Sirer, kripto sektörüne nasıl bakılması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor:

Bu yeni kurulan bir düzen olacak ve bu düzende bazı öne çıkan bazı ülkeleri görmekteyiz. Bunların başında İsviçre geliyor. Singapur, İngiltere, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin temeli yüksek, geniş olan ülkelerin başında biz geliyoruz. O yüzden ne yapmamız lazım bu teknolojiyi alacak oynayacak insanlar lazım. Tinkerer, nedir tinkerer? Oynayan böyle aletlerle oynayan, oynamaktan haz alan, sırf oynamaktan haz alan, para kazanmak için gelen değil… Bunun gibi insanlara ihtiyacımız var. Onu oluşturmamız lazım. Eğer bu sürecin içerisine  hızlıca zengin olacağım diye girdiyseniz, müthiş bir acı çekeceğiz bu 2019’da… Ama bu teknolojiye teknolojinin getirdiği yeniliklere sahip olmak için geldiyseniz ve uzun dönem için buradaysanız o zaman 2019’da büyük yeni projeler bekliyor bizi.

Kripto para teknolojisi nasıl bir devrim yaptı?

Emin Gür Sirer,  kripto para teknolojisinin nasıl bir devrim yaptığını şu sözlerle anlatıyor:

Bundan 30 yıl ilerisine baktığımız zaman elektronik parayla alışveriş yapıyor olacağız. Bu yaptığımız alışverişler sansürlenmeye veya kişilerin kişi bazında takip edilmelerine izin vermeyen teknolojiler olacak. İkincisi devlet kayıtlarının hepsinin yine bu teknoloji üzerinden çalışıyor olmazı lazım. Tapu kayıtları mesela, dünyanın en basit en kolay tahrifat yapılan kayıtları. Artı Türkiye’de bildiğiniz gibi zamana zaman arşivlerin yanması olayı var. Akşam yattığımız zaman kayıtların değişmeyeceğinden emin olarak uyumamız lazım. Yani topyekun bir değişim öncüsü.

Erkan Öz, kripto paraların ekonomik olarak güçlük çeken ülkelerde daha çok kabul gördüğünü şu ifadeler ile değerlendiriyor:

Özellikle dolara karşı mücadele veren devletler Bitcoin’i çok rahat kullanabilirler. Şimdi ilk önce en güçsüz olan devletler bunu öğreniyor. İşte Venezuela gibi İran gibi… Venezuela’da bu sene enflasyonun yüzde bir milyon olması bekleniyor. İran’da da benzer durum söz konusu çok yüksek enflasyon var. Bu kağıt paraların çöktüğü anlamına geliyor. Devletler bununla karşılaşınca ilk önce tepkileri ne oldu? Bunları yasaklamaya çalıştılar. Venezuela’da özellikle kripto para madencilerin peşine düştüler. Bunlar yakalandı ama baktılar ki olmuyor, yapamadılar. Çünkü teknik olarak mümkün değil, bütün bilgisayar sistemlerini interneti kapatmam lazım. Kripto paraları tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil ve sizin normal para biriminiz çöktüğü için insanlar bundan vazgeçmiyor. Sonunda Venezuela, kendi kripto parasını çıkarmaya karar verdi. Petro isminde kendi petrol rezervlerine dayanan bir kripto para çıkardı.

Kripto paralar ekonomik krizlere bir çözüm olabilir!

Erkan Öz, açıklamalarına kripto paraların yaygınlaşması ve neden bir istikrar aracı olduklarını belirterek devam ediyor:

En son İran ülkede Bitcoin dahil bütün kripto paraların madenciliğinin yapılması yasal hale getirdi. Aynı zamanda kendi merkez bankası da şu anda İran’ın kendi kripto parasını üretmekle meşgul. Gelecekte de ben şuna inanıyorum. Bu sınırsız para sistemi çok acılar çekecek çok büyük bir krizle çökecek.Yani bunu ne 2008 krizine benzeyecek ne de 1929 büyük buhranına benzeyecek. Çünkü o zaman bile o krizler lokaldi. Şu anda dünyanın her tarafında gerçekleşecek ve bizim en zengin en gelişmiş olarak kabul ettiğimiz ülkelerin bile kurtulamayacağı bir krize doğru gidiyoruz. Bizim ülkemizde alarm zillerini aldık. Ama bütün dünyada bu işte acı çekecek. O yüzden insanların ağzı sütten yandığı için, yani sınırsız paradan yanacağı için Bitcoin, altın, gümüş, platin işte pırlanta gibi sınırlı varlıklar bir değer saklama aracı olarak ve tabii ki Blockchain teknolojisi önümüzdeki yıllarda çok revaçta olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Türk Uzmanlar Anlatıyor: Bitcoin ve ICO’ların Türkiye İçin Önemi