Türkiye Bitcoin’e Yönelebilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknoloji Yazarı Eylem Cülcüloğlu katıldığı Haberturk.com dijital yayınında Aytun Çelebi ve Cem Sünbül ile değeri her geçen gün tahmin edilemez bir şekilde yükselen ve düşme eğilimi gösteren Bitcoin’i değerlendirdi. Özellikle devletler tarafında yapılan atılım ve açıklamaların olumlu yönde etkisinin bulunduğu kripto para birimi BTC’nin madencilik yapılarak Türkiye’de başılması ilgili fikri ilgi çekti. “Konya’da güneş enerjisi ile çalışan dev bir Bitcoin madeni açarsak tarih yazarız” diyen Cülcüloğlu katıldığı yayında konuyla ilgili örnekler verdi.

Tarihte ilk parayı Lidya’lılar buldu. Daha sonra para, hayatımızın odak noktası haline geldi. Bugün parasız bir hayat düşünülemiyor. Tüm sistem para üzerine kurulu durumda. Dünya finans piyasalarını kontrol eden güçler, para hareketleri ile ekonomileri batırabiliyorlar. Dünyada 1971 yılına kadar para basımı altına endeksliydi. ABD, o yıl bir karar aldı ve doların altına endeksli olmasını kaldırdı. Dünya devi, istediği şekilde para basmaya başladı. 1971 yılından itibaren de Amerikan Doları, dünya para piyasalarının bir numaralı aracı haline geldi. ABD dünyanın süper gücü olduğu için de bu karara kimse karşı çıkamadı. Günümüzde ABD, tüm finansal piyasaları bu gücü ile kontrol ediyor. ABD’nin kontrol edilemeyen bir para birimi ve bunun yanında 8000 ton da altını bulunuyor.

2011 yılında, Bitcoin adlı kripto paranın bulunması ile dünya para piyasalarında işler değişmeye başladı. Bitcoin, özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nde sessiz sedasız bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. İlk başlarda sadece bazı bilgisayar uzmanlarının bildiği Bitcoin, 2016 yılında bir patlama yaşadı. Bitcoin ani bir yükselişle 200 dolara çıktı. Bu yükselişten sonra kimse Bitcoin’i durduramadı. Kasım 2017 itibariyle Bitcoin 7500 dolardan işlem görüyor. Bitcoin’e yatırım yapanlar dünya tarihinde görülmemiş bir şekilde paralarını katlıyor.

2021’de 100 bin dolara çıkabilir
Wall Street analistleri önümüzdeki 3 sene içinde Bitcoin’in fiyatının 100 bin doların üzerine çıkabileceğini belirtiyor. Geçtiğimiz ay IMF Başkanı Christine Lagarde, dünyadaki tüm merkez bankalarını uyararak Bitcoin’e hazırlıklı olun çağrısı yaptı. Bu açıklamadan sonra tüm dünya para piyasalarının gözü Bitcoin’e çevrildi. Devletler de Bitcoin’i mercek altına almaya başladı.

Merkezi bir yönetime sahip olmayan Bitcoin, Blockchain adı verilen bir ağ üzerinde çalışıyor. Bu ağda yapılan tüm işlemler, Bitcoin madencileri tarafından onaylanıyor. Bitcoin madencileri algoritma çözerek hem Bitcoin üretiyorlar hem de işlemlerden komisyon alıyorlar. Günümüzde resmi olarak Bitcoin madeni işleten bir devlet yok. Ama geleceğin Bitcoin’de olacağını gören devletler Bitcoin üretmek için çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz aylarda Kuzey Kore’nin Bitcoin madenciliğine başladığı konusunda haberler internette dolaşmaya başladı. Bunun yanında Venezuela’nın da Bitcoin madenciliği yapmaya hazırlandığı konusunda bilgiler geliyor.

Bitcoin madenciliği yapmak için gereken tek şey elektrik ve gelişmiş donanımlardan oluşan bir veri merkezi. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çok zengin bir ülke. Şu zamana kadar büyük ölçekte kullanılmamış olsa da, güneş enerjisi alanında dünyanın en şanslı ülkelerinden birisi konumundayız. Özellikle Konya ilimiz yıl boyu güneş alması, sıcaklık seviyesinin çok yüksek olmaması ve coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisi santralı kurmak için ideal bir yer.

Konya ilinde 500MW’lık dev bir güneş santrali kurup, yanına da gelişmiş bir veri merkezi inşa edersek, ülkemize milyarlarca dolar getirecek Bitcoin madenciliği yapabiliriz. Bitcoin’in önümüzdeki yıllarda dünya para birimi haline gelmesiyle, Türkiye Bitcoin’in anavatanı haline gelebilir.

Lidyalılar, ilk parayı bu topraklarda üretti. Klasik para dönemi kapanmak üzere. Gelecek dijital parada. Bu topraklarda neden dijital para üretilmesin?

HaberTürk

Türkiye Bitcoin’e Yönelebilir mi?