Türkiye’de Üçüncü Endüstri 4.0 Toplantısı Düzenlendi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endüstri 4.0. Nedir?

Son günlerde sıkça duyduğumuz yeni sanayi devrimi, ya da Endüstri 4.0, odağında veri alışverişini, nesnelerin ortak hareketini temel alan bir olgu. Dijitalleşen dünyada insanların ve nesnelerin birbirleri ile iletişiminin hızla artması ile tetiklenen bu devrim bir yandan da akıllı fabrika endüstrilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacak ve otomasyon sistemlerini nesnelerin iletişimi ile çok daha verimli bir hale getirecek.

Sanayi devrimlerini ele alırsak ilk devrim, Sanayi 1.0., mekanik üretim sistemlerini ortaya çıkaran su ve buhar gücü ile tetiklendi. İkinci sanayi devrimini (2.0.) tetikleyen teknolojik gelişme elektrik gücü sayesinde hızlı ve seri üretimin sağlanmasıydı. Şu an içerisinde olduğumuz dijital devrimin (3.0) tetikleyicisi ise kuşkusuz bilgisayarlar ve bilgi teknolojileriydi. Endüstri 4.0.’ı başlatan unsurlar ise internet ağı sayesinde birbirleri ile rahatlıkla iletişime geçebilen nesneler, hizmetler, siber-fiziksel sistemler.

Sanayi Devrimleri
Sanayi Devrimleri – Kaynak: endustri40.com

Türkiye’de Üçüncü Endüstri 4.0. Toplantısı

Endüstri 4.0 ile ilgili ülkemizde faaliyet gösteren firmaların fikir alış verişinde bulunduğu ve vizyonlarını birbirlerine aktardıkları üçüncü endüstri 4.0 toplantısında konuşan FESTO Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, “En çok T tipi eleman işimize yarıyor. Her işten biraz anlayacak. Ama bir işi çok iyi bilecek. bu insan tipi her yerde aranılır olur” dedi.

Endüstri 4.0 Uyumlu Fabrikalar panelinde konuşma yapan FESTO Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, “Almanya 4.0 ile 4 yıldır yakından ilgileniyor. Ama orada da tüm işletmeler bu sisteme geçmiş değil. Türkiye’de 4.0’ın biraz karıştırılıyor. 4.0 bir araç. Daha iyi üretim yapmak, daha iyi satış yapmak için bir araç” dedi.

İlgili Haber: Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) Nedir?

Türkiye’de endüstri 4.0 konusunda sıkıntılar olduğunu söyleyen Türüdü, “Bu konuya ülke olarak hazır olmak için hukuki ve teknolojik altyapı hazırlanmalı. Ayrıca siber güvenlik ve eğitim de bu konuda adım atmak için önemli” diye konuştu.

Endüstri 4.0.

Endüstri 4.0 için hızlı uyum sağlayabilen, her şeyden anlayan ama bir işte uzmanlaşıp çok iyi olan kişiler yetiştirmenin gereğine vurgu yapan Türüdü sözlerine böyle devam etti;

“İnsan ve organizasyon gelişmeli ki teknolojik olarak başarı sağlanabilsin. Sürekli organizasyon ve yapı değişimi yapılmalı. Tek yönlü iletişimle yapılması söz konusu değil. Bilgili ve yetkili kişiler artacak. Rekabet ve işbirliği bir arada olacak yapılar olmalı. İnsanda T yapısı bizim için önemli. Her şeyi biraz bilecek ama bir konuyu çok iyi bilecek. Bu bizim aradığımız insan tipi. Yeni dönemde böyle insanların önü açık olacak.

Televizyoncu Çetin Ünsalan’ın yönettiği panelde söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Galip Cansever endüstri 4.0’ın Türkiye için hayati önem taşıdığını belirterek, “Robotlar çalışacak insanlar işsiz kalacak diye bir şey yok. Yeni iş sahaları açılacak. Bunu üniversite eğitimi görmüş mühendisler yapabilir” dedi. O Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, “En çok T tipi eleman işimize yarıyor. Her işten biraz anlayacak. Ama bir işi çok iyi bilecek. bu insan tipi her yerde aranılır olur” dedi.

EGD Başkanı Celal Toprak da toplantının açılışında “Bu bizim üçüncü beyin fırtınası toplantımız. Bu süreç devam edecek. Amaç farkındalık yaratmak, söylemden eyleme geçmek. Bunun için önümüzdeki dönemde İstanbul dışında da toplantılar düzenlemeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Üçüncü Endüstri 4.0 Toplantısı Düzenlendi