Bitcoin’in yaratıcısı “Satoshi Nakamoto” bir gizem olarak kalsa da, kripto paranın en büyük rakibi Ethereum’un arkasında kimin olduğu kesin.
Bu kişi Vitalik Buterin.
Buterin 23 yaşında bir kod yazıcısı -sürekli seyahat ederek kod yazdığı sırada kanepelerde sızan bir avare.
Bir girişim sermayesi tarafından desteklenmiyor, ayrıca havadan gelen bir paranın de peşinde değil. Halka açılmak yerine, başlangıç projesini Zug, İsviçre‘de kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlattı.
Ergenlik zamanlarında Buterin ilk blog yazılarını yazı başına ‘yalnızca’ 5 Bitcoin alarak gerçekleştirdi- ki o zamanlar bu $4’a eşitti. Site battığında ise Bitcoin forumlarında tanıtım paragrafları yazarak geri kalanı için insanlardan destek talep etti. 2011’de ise -17 yaşında iken- yanında bir programcı ile Bitcoin Magazine’in kurucu ortağı oldu.
O yıldan bu yana, bir çoğunu Buterin’in yazdığı baskı ve online yayınlar 1,5 milyon okuyucuya ulaştı.
Tüm bu çabalar Buterin adı Ether olan Bitcoin’e rakip bir kripto parayı sunduğunda amacına ulaştı.
Para birimi anında dalgalar yarattı. Geçtiğimiz yıldan bu yana ise değeri $1’dan $400’e ulaştı. Bu durum tüm Ether’lerin değerini $34 milyara, yaklaşık olarak Bitcoin’in değeri olan $42 milyona ulaştırdı.
Teknoloji düşkünleri ve girişimcilerin dikkatini çeken Buterin bir yazılım uzmanı ve eski koruma fonu sorumlusu Joseph Lubin’le ortak oldu.
Lubin girişim fonunun büyük kısmını sağlayarak Ethereum‘un ortaya çıkmasına çok önemli katkılarda bulundu. Şimdi ise ConsenSys isimli Brooklyn menşeili Ethereum uygulamalarını üreten bir projeyi yürütüyor. Grup şimdiden 50 geliştiriciyi işe aldı ve yüzlerce uygulama üretti. ConsenSys halen programcıları işe alarak finanstan enerjiye ve sağlığa kadar bir çok alanda işler üretiyor.
Ethereum’un destekçileri ağın bir gün sansürsüz sosyal ağlar, kamu hizmetleri, taşır çağırma uygulamaları, kitle kaynaklı tahmin pazarları ve yatırım firmaları, hatta hükümetlere dahi güç sağlayabileceğine inanıyor.

Bunun önündeki tek engel ise kuşkuculuk.
Buterin Fortune dergisine yazdığı bir e-posta’da “Blok zinciri teknolojisinin temel avantajı onun daha güvenli olmasıydı, ancak yeni teknolojilerin insanlar tarafından güvenilmesi zor ve bu paradoks tam olarak engellenemiyor., Bununla yaşamamız gerekir.” yazdı.
Ethereum’un geniş kitleler tarafından kabul edilmesi ve tam potansiyeline ulaşması biraz zaman alabilir. Ancak Ethereum’un ilk yatırımcıları şimdiden kar elde etmeye başladı.
Buterin ayrıca yakın bir zamanda St. Petersburg’daki Uluslararası Ekonomik Forumu’nda yer alarak Rus devlet başkanı Vladimir Putin ile tanıştı.
“Blok zinciri alanına 6 yıl önce girdim.” dedi. “20 BTC kazandım ve 8,5 kadarını tişört almak için kullandım. Şimdi harcadığım Bitcoin’lerin değeri ise $20,000 değerinde ve tişörtler çoktan tarihe karıştı.”
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..
Bir cevap yazın