Warren Buffet Uyardı: Bitcoin’i Değerli Kılan Tek Şey Fırsat Kaçırma Korkusu

Ömer Taha Gülberk
Ömer Taha Gülberk 31 Aralık 2017
3 görüntülenme

Milyarder yatırımcı Warren Buffet, çok yüksek değerlere ulaşan Bitcoin ile ilgilenmiyor. Bitcoin fikri anlaşılması zor bir fikir. Basitçe açıklamak gerekirse Bitcoin, online platformda üretilen, sahip olunan ve ticareti yapılan, tamamiyle anonim ve hiçbir merkez tarafından kontrol edilmeyen bir dijital para birimi. Sınırlı sayıda Bitcoin var ve henüz limitine ulaşmadı. Birkaç yıl önceye kadar neredeyse değersiz olan bu dijital para, Aralık ayının başlarında 19.000$ değerine ulaştı.

Warren Buffett ise bu durumu kabul etmiyor. Yakın zamanda yaptığı açıklamada Buffett: “Bitcoin’e değer biçemezsiniz çünkü değer üreten bir para değil.” dedi. 2014’ün başlarında, yani Bitcoin’in değerinin çok düşük olduğu zamanlarda Buffett şunları söylemişti: “Bitcoin bir seraptan ibaret. Uzak durun. Benim bakış açıma göre Bitcoin’in gerçek değerinin yüksek olduğunun düşünülmesi sadece bir şakadan ibaret.”

Peki böyle bir para biriminin değerinin artmasının sebebi ne? Fırsat kaçırma korkusu.

Warren Buffett

Gerçek Tehlike

Kim değerinin bir sene içinde iki katına çıkacağını düşünerek ev alır? Kim bir komutuyla tüm mekanizmayı alaşağı edecek, güvenilirliği ispatlanmamış bir internet şirketini satın alır?

Emlak balonundan önce internet şirketi balonunu mercek altına alalım. Önceden bu tür yatırımlar neredeyse değersizdi. Ta ki yatırımcılar internet şirketlerine ve gayrimenkul sektörüne atılım yapana kadar. Kısa zamanda köşeyi dönme fırsatını kaçırmaktan korktular.

Gayrimenkul sektörü ve internet şirketleri gibi, Bitcoin’in fitili de böyle ateşlendi ve gün geçtikçe daha fazla insan, fırsatı kaçırma korkusuyla Bitcoin’e yatırım yaptılar.

Bu büyük çaplı hisselerde bile yaşanabilir. Her türden mal varlığının zirve yaptığı anlar vardır. Uzun vadede ise her hisse, Buffett’in değindiği gibi, “gerçek değer”ine ulaşır.

Peki “gerçek değer” nedir? Coca Cola’dan bir hisse satın aldığınızı düşünün.

Coca Cola, dünyanın her yerinde çok sayıda insan tarafından tüketilen bir ürün. Satın almak için herkes nakit para ödüyor, milyar

dolarlarca nakit para. Değeri ne olursa olsun, milyonlarca insan kola tüketiyor.

Coca-Cola yapmanın maliyetini çıkarırsak ise şirkete akan parayı, yani gerçek karı elde ederiz.

Nakit Akışı

Gerçek değer bu devamlı olan nakit para akışıdır. Başka bir deyişle gerçek değer, Coca-Cola’nın hisse bedeli değil, şirkete giren nakit para miktarıdır, tabii maliyeti çıkarttıktan sonra.

Buffett servetini, gerçek değeriyle hisse bedeli arasında uçurum olan şirketlerin çok sayıda hissesini satın alarak kazandı.

Bitcoin’in nakit paranın yerine geçtiğini düşünürsek, internet üzerinde üretilen dijital paraların nakit akışının kaynağı ne olacak? Tabii ki bu coinleri satın almak isteyenlerin cebinden akan dolarlar olacak.

Yeni yatırımcıların girişi kesildiği takdirde Bitcoin çılgınlığı sona erer.

Bitcoin Bubble

Gerçek şudur ki, Bitcoin’in “gerçek değer”i yoktur. Dijital para yatırımcıları doların da “gerçek değer”i olmadığını iddaa edebilirler. Fakat spekülatörler dışında hiç kimse doları yatırım olarak görmez.

Dolar geçici bir tasarruf ve alışveriş aracıdır. Buffett’ın dediği gibi, Bitcoin’e değer atfetmenin bir bankaya yazılan çeke değer biçmekten hiçbir farkı yok ve manasız.

“Bitcoin farklı, bu bize çağ atlatacak bir fikir.” diyebilirsiniz. Elbette. Bu, içinde dolandırıcıların kol gezdiği, kontrol edilmeyen bir uluslararası market anlamına geliyor. ABD Menkul Kıymetler Borsası da bu konuda hem fikir.

Bitcoin’in fiyatının 0 değil de 15.000$ civarında olmasının tek sebebi var, o da insanların fırsat kaçırma korkusu. Basit ve net.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

2017’de Google’a En Çok Sorulan 3. Soru: Bitcoin Nasıl Alınır Google, 2017 yılının trend konuları listesini açıkladı. Listeye göre “Bitcoin Nasıl Alınır?” cümlesi, 2017 yılında Google’da en çok aratılanlardan biri oldu. Geçtiğimiz aylarda bitcoin, ethereum ve litecoin gibi kripto paralar, dijital paralara yatırım yapmanın risklerini ve karlarını...
Ömer Taha Gülberk 31 Aralık 2017