Yabancı Borsalarda Nasıl İşlem Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Borsalarının yetersiz kaldığı durumlarda çözüm yabancı borsalar

Piyasada şu anda binin üzerinde farklı kripto para var ve Türkiye merkezli kripto para borsaları yalnızca Bitcoin, Litecoin ve Ethereum‘a destek veriyor. Peki piyasada bu kadar kripto para varken yatırım veya ticaret amaçlı diğer koinlere nasıl sahip olabiliriz? İşte bu yazımızda sizlere çözüm olan yabancı borsalardan ve kısaca o borsaları nasıl kullanabileceğinizden bahsedeceğiz.

Neden yabancı borsalar?

Öncelikle “Neden yabancı borsaları kullanmalıyım?” sorusuna bir cevap vermemiz gerekiyor ki konunun önemi daha net anlaşılabilsin. Bu gün Türkiye merkezli borsalarda işlem yapmak istediğinizde kimliğinizi doğrulamanız, hatta bazı siteler için dilekçe yazmanız bile gerekebiliyor. Ayrıca mevcut durumda pek fazla yerli borsa alternatifi olmadığı için fiyatlar küresel piyasalardan daha yüksek olabiliyor. Bir de üzerine komisyon oranları eklendiğinde iş içinden çıkılamaz bir hâl alıyor.

İşte bu noktada yabancı borsalar imdadımıza koşuyor, çoğu yabancı borsa kimlik doğrulamasını dakikalar içerisinde yapıyor, hatta bazıları kimlik doğrulaması olmadan günlük belirli bir miktar işlem yapmanıza bile izin veriyor. Ayrıca yerli borsalar yalnızca Bitcoin ve Ethereum ticaretini desteklerken yabancı borsalarda toplamda binin üzerinde farklı koinin ticaretini yapabilirsiniz.

Yabancı borsalarda işlem yapmaya giriş

Öncelikle işlem yapmak istediğiniz borsayı belirlemeniz gerekiyor. İşlem yapacağınız borsayı belirlemek için kendinize sormanız gereken bir kaç soru var. Örneğin “İşlem yapmak istediğim borsa işlem yapmak istediğim koinin ticaretini yapıyor mu?” “İşlem yapmak istediğim borsa ne kadar güvenilir?” “İşlem yapmak istediğim borsada kimlik doğrulaması için neler gerekiyor?” gibi sorular sizin için önem teşkil ediyor. Bizim sizlere tavsiyemiz öncelikle işlem yapmak istediğiniz para birimini belirlemeniz ve buradan yola çıkmanız.

Koinimi belirledim, sırada ne var?

İşlem yapmak istediğiniz kripto koini belirledikten sonra o koinin “Coin Market Cap” sayfasını ziyaret etmenizde fayda var. Koinin market sayfasını açtıktan sonra “Markets” sekmesine tıklayarak o koinin işlem gördüğü borsaların listesine ulaşabilirsiniz.

Bitcoin için Coin Market Cap sitesinden ekran görüntüsü

Burada seçtiğiniz koinin işlem gördüğü tüm borsaları ve pariteleri görebilirsiniz. Bunun yanında site seçtiğiniz koinin yüzde kaç hacimle işlem yaptığını da her bir parite için listeliyor. Burada hacmi yüksek olan borsayı tercih etmek sizin için avantajlı olabilir çünkü işlemleriniz diğer borsalara veya paritelere göre daha kısa sürede gerçekleşecektir.

Bitcoin için borsalar, pariteler, fiyatlar ve son 24 saatteki hacim ve yüzdeleri

Liste olarak marketleri gördükten sonra size yalnızca işlem yapmak istediğiniz marketi seçmek kalıyor. Kaynak kısmında gördüğünüz market ismine tıklayarak o marketin verilerine, web sitesi linkine ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz. Ya da marketin adını direk arama motorlarında aratarak da erişim sağlayabilirsiniz.

Nasıl üye olunur?

Burada tek tek her borsa için sizlere nasıl üye olabileceğinizi göstermek yerine kısaca nelerin gerekli olabileceğinden bahsedeceğiz. Unutmayın, seçtiğiniz borsa çok popüler ya da düşük komisyon sunuyor olabilir ancak üye olup hesabınızı doğrulatmadığınız sürece yatıracağınız paraların sistemde kilitli kalacağını unutmayın.

Genel olarak yabancı borsalar sizlerden kimliğinizi doğrulama amaçlı kimlik, ehliyet veya pasaport fotoğrafı isteyeceklerdir. Bunun yanında bazı borsalar sizin fotoğrafınızı, kimliğinizi belirten döküman olan ehliyet kimlik veya pasaportunuzu tutarken çekilmiş bir fotoğrafı da isteyebilirler. Belirtmekte fayda var, bazı borsalar Türk vatandaşlarının yalnızca pasaportlarını ve yeni çıkan çipli kimliklerini kabul ediyor. Yani eski mavi/turuncu kimliği veya ehliyetinizi geçerli döküman olarak görmüyorlar.

Yazıyı sonlandırmadan önce siz değerli okuyucularımızı bir kaç hususta tekrardan uyarmakta fayda var. Bizim tavsiyemiz, bir borsada işlem yapmadan önce o borsayı internette ve forumlarda araştırmanız. Müşteri hizmetlerinin ne kadar iyi olduğunu incelemeniz ve işlem yapmadan önce hesabınızı doğrulamalı statüye getirmeniz. Hesap doğrulaması yapmadan para yatırdığınız takdirde hesabınızı doğrulayana kadar paranızı veya işlem yaptığınız koininizi çekemeyeceğinizi sakın unutmayın. Ayrıca kötü müşteri hizmetlerine sahip olan bir borsada yetkililerden yanıt almanızın iki haftayı bulabileceğini de unutmayın.

Şimdiden kazançlı yatırımlar.

Yabancı Borsalarda Nasıl İşlem Yapılır?