İşte Bitcoin’i Çökerten Vergi Yasası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

bill
bill
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de, Kongrenin altyapı yasasının Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini nasıl etkileyeceğini açıklaması gerektiği yönünde tartışmalar devam ediyor. Geçen hafta Başkan Joe Biden tarafından yasalaştırılan 1 trilyon dolarlık ABD altyapı tasarısı, kripto işlemlerini vergilendirecek ve ABD hükümetine yılda yaklaşık 2,8 milyar dolar kazandıracak hükümler içeriyor. Tartışmaların ayrıntıları Kriptokoin.com’da.

Bitcoin nasıl etkilenecek?

Aslında, açıkçası çok büyük bir para değil söz konusu olan. Sorun şu ki, yasanın kripto vergi unsuru açıkça yazılmamış ve hükümet ekonominin gelişen bir bölümünü ezme riskiyle karşı karşıya. Altyapı tasarısı, “bir aracı kurumun” bunları takip etmesi gerektiğini söylüyor. Ancak aracı kurum olmadan akıllı bir sözleşmeye girebilirsiniz, bu durumda raporlamadan kim sorumlu olacak? Bir madenci aracılık olarak kabul edilir mi?

Hiç şüphe yok ki, bir düzeyde, hükümete diğer yatırım kazançları gibi kripto para işlemlerinden kazanılan vergilerin de ödenmesi gerekiyor. Ancak yasanın belirsizliği, ticaret platformlarının ABD vatandaşlarının erişimini ortadan kaldırması veya daha küçük kripto para yatırımcılarının piyasaya katılmasını veya piyasada kalmasını engelleme riskini taşıyor. Bunu daha önce gördük. FATCA, (Yabancı Hesap Vergi Uyum Yasası) bazı finans kurumlarının ABD vatandaşlarının hizmetlerini kullanmasını engellemesine neden oldu, çünkü uyum kuralları risk ve potansiyel faydaya göre çok külfetliydi.

İşte üzerinde düşünülmesi gereken birkaç senaryo (bazıları basit ve bazıları karmaşık):

Bitcoin kullanarak bir araba satın alırsanız, bir araba satın almak için Bitcoin kullandığınız zaman, vergilendirildiğiniz zaman olacaktır. Burada sorun yok. Bir kripto borsasına gider ve Ether satın almak için dolar kullanırsanız, nasıl vergilendirileceğini bulmak kolay olacaktır. Bu da basit bir işlem. Kripto paranızı, başkalarının satın aldığı bir NFT’yi tutmak için kullandığınız akıllı bir sözleşmeye aktarırsanız, işler hızla karışır ve kurumsal bir işlemin karmaşıklığına sahip vergilerle uğraşan kişilerin riskiyle karşı karşıya kalır.

Asgari tutar 10.000 ABD doları

Bu miktarın altındaki işlemler vergilendirilmez. Ancak 10.000 ABD doları, karmaşık bir vergi durumuyla başa çıkmak için oldukça düşük bir miktardır. Ticaret platformları ve yatırımcılar için vergi raporlaması, daha fazla yatırımı caydırmak için yeterince zahmetli olabilir, bu da sonuçta vergiyi değersiz hale getirebilir veya en azından tahmin edilenden çok daha az gelir sağlayabilir. Ve IRS için bu, denetlenmesi karmaşık bir vergi olabilir. Kimlikleri bu işlemlere bağlamak için bir yola ihtiyaçları olacak. Bu, Coinbase gibi ticaret platformlarında zaten yapılıyor, ancak bireysel madenciler genellikle yapmıyor.

Bu özel yasa tasarısı hakkında biraz dikkate değer olan şey, vergi yasalarının başlangıçta neredeyse her zaman sorunlu olmasına rağmen, genellikle zamanla açıklığa kavuşturulmasıdır. Bu altyapı tasarısı ters yöne gidiyor gibiydi. Kongre 1,1 trilyon dolarla başladı ve ardından bu sayıyı karşılayacak kadar vergi üretmenin yollarını bulmaya çalıştı. Bu, birkaç yönden olağandışı, ancak belki de mevcut Amerikan siyasi ikliminin bir göstergesidir. Politikacılar, finanse etmek istedikleri belirli programlarla başlar, sonra maliyeti mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışırlar. Bu sefer her iki taraf (Demokratlar ve Cumhuriyetçiler) da partileri iktidardayken daha büyük bir sayı vaat etmek için savaşıyordu.

Sonuçta Trump, hiçbir zaman imzalanmamasına rağmen 2 trilyon dolarlık bir altyapı faturası üzerinde çalıştı. Miami’den New York‘a ve siyasi yelpazedeki belediye başkanlarının bazılarının maaş çeklerini kripto para biriminde almayı teklif ettiği ABD’de politik olarak biraz garip bir zaman. Öte yanda ise, ulusal düzeyde, federal hükümetin uzun vadeli planlarına ilişkin net bir kılavuz yok. Nihayetinde, kripto para birimi şu ya da bu şekilde kalmak için burada ve federal hükümetin ekonomistler, akademisyenler ve kripto para platformu geliştiricileri gibi uzmanlarla konuşarak bir yaklaşım konusunda ciddileşmesi gerekiyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

İşte Bitcoin’i Çökerten Vergi Yasası Hakkında Bilmeniz Gerekenler