Bitcoin nedir?

Serkan Eser
Serkan Eser 27 Eylül 2017
416 görüntülenme
Bitcoin

Bitcoin Nedir?

Bitcoin kripto para olarak bilinen sanal veya dijital bir para birimidir ve gerçekte kim olduğu bilinmeyen Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bitcoin bildiğimiz diğer tüm para birimleri gibi ister yerel ister elektronik ortamda herhangi bir şey satın almak için kullanılır. Bununla birlikte bitcoini geleneksel paradan ayıran şey onun bir merkeze bağlı olmaması ve tamamen bağımsız olmasıdır.

Bitcoin ağını herhangi bir kurum veya kuruluş kontrol etmez ve bitcoinin amerikan dolarında olduğu gibi herhangi bir ülke ile hiçbir bağı yoktur. Tüm bitcoin ağının devamlılığı Bitcoin Madencileri dediğimiz bireyler veya bağımsız kuruluşlar tarafından sağlanır. Bitcoin madencileri SHA 256 şifreleme algoritmasına dayanan bir kriptolojik matematiksel algoritma vasıtasıyla  bitcoin işlemlerini doğrular ve işler. Kripto para adı da bu kriptolojik agoritmadan gelmektedir.

bitcoin nedir

Bitcoin Bir Merkeze Bağlı Değildir

Hiçbir merkezi otorite bitcoini veya işlerin oluşturulduğu bitcoin ağını kontrol etmez. Bitcoin madencilerinden oluşan bir topluluk ağı oluşturur, işlemleri gerçekleştirir. Eğer Bitcoin yazılımnda bir developer (yazılım geliştirici) tarafından GitHub vasıtasıyla herhangi bir değişiklik yapılırsa, bunun kabul edilmesi için bitcoin madencilerinin %51 çoğunluğunun bunu kabul etmesi gerekmektedir. Bu, teoride, herhangi birinin bitcoinlerinizi çalmasını veya bitcoin basmasını engeller.

Herhangi biri Bitcoin kodunu nasıl değiştirebilir?

İsteyen herkes bitcoin kaynak koduna katkı sağlayabilir ya da onu değiştirebilir çünkü bitcoin open source dediğimiz açık kaynak kodu kullanır. Bitcoin protokolü herkes tarafından görüntülenebilir ve bu sayede zayıflıkları tespit etmek ve geliştirmeler için öneri sağlanmasını olanaklı kılar. Bununla birlikte bir yazılım geliştirici bitcoin kodunu değiştirdiğinde bunun geçerli olması için bitcoin ağını oluşturan bitcoin madencilerinin %51’inin bunu kabul etmesi gerekir. Bitcoin demokratik bir para birimi olarak görülebilir çünkü bitcoin kaynak kodundaki değişiklikler daima çoğunluğun kararı ile belirlenir.

Bitcoin Cüzdanı ve İşlemler

Her bir bitcoin işlemi blockchain denilen herkese açık bir kayıt sisteminde tutuluyor olsa da bu alıcı ve satıcıların gerçek isimleri asla gösterilmez, sadece bitcoin cüzdan adresleri gösterilir. Her bir cüzdan adresi benzersizdir ve bu cüzdanın sahibi kendini ifşa etmediği sürece bu cüzdan belirli bir kişi ile ilişkilendirilmez.

17sFCe9wp4BxSSeiScdoXGKNi2naBeNT1g bu bitcoin göndermek ve almak için kullanılan örnek bir bitcoin adresidir ve eşsizdir. Yani bu adresten sadece bir tane bulunur.

Bir bitcoin adresine sahip olmak için bir bitcoin cüzdanı kurmalısınız ya da online bitcoin alım satımı yapılan internet sitelerinden biri üzerinden üyelik oluşturup o site üzerinden kendinize bir bitcoin adresi tanımlamalısınız. Bitcoin cüzdanı bitcoinlerinizi saklayabileceğiniz banka hesabı gibi düşünebileceğiniz bir bilgisayar yazılımıdır. Bitcoin cüzdanınızda istediğiniz kadar bitcoin adresi ve bitcoin bulunabilir. Ayrıca birden fazla bitcoin cüzdanı da oluşturabilirsiniz.

Bitcoin anonim olmasına rağmen eğer bitcoinlerinizi bir online alım satım platformu üzerinden yaptığınızda bu platformda kayıt olurken verdiğiniz kişisel bilgileriniz nedeniyle anonimliğiniz ortadan kalkabilir.

Bitcoin mining

Bitcoin Şeffaftır

Yapılan her bir bitcoin işlemi herkese açık bir online kayıt defteri üzerine detaylı olarak kaydedilir. Bu kayıt defteri blockchain olarak adlandırılır.  Blockchaini kullanarak herhangi biri, bir adreste kaç para olduğunu, bu adrese giren ve çıkan para miktarlarını görebilir fakat bu adresin gerçek sahibini göremezler.

Bitcoin işlemleri geri alınamaz

Bir bitcoin adresine bitcoin gönderdiğinizde bu işlemi geri alamazsınız. Kredi kartlarında yapılan bir ödeme itiraz üzerine geri döndürülebilir fakat bitcoinde geri ödeme söz konusu değildir. Ayrıca bitcoin yenisiyle değiştirilmez. Örneğin, eğer bitcoin cüzdanınız harddisk üzerindeyse ve herhnagi bir yedeği yoksa bu hardisk hasar gördüğünde, ya da bilgisayarınız hacklendiğinde tüm bitcoinlerinizi kaybedebilirsiniz. Kaybedilen bitcoinler asla geri getirilemez. Bu yüzden bitcoin cüzdan güvenliği için düzenli yedekleme yapılmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

Kredi kartı işlemlerinde olduğu gibi tüccarlar işlem başına süze masraf çıkartamazlar. Bu da bitcoin sisteminin bir avantajıdır.

Bitcoin Güvenlidir

bitcoin güvenlidir

Bitcoin taraftarları onun müthiş derecede güvenli olduğunu sağlam bir gerekçeyle savunuyorlar. Teoride sistemin %51’i bir kişi ya da kurum tarafından kontrol edilmediği sürece Bitcoin’in hacklenmesi imkansızdır. Örneğin, bir kişinin bir işlemi değiştirebilmesi ya da aynı parayı iki kez harcayabilmesi için ağın çoğunluğuna sahip olması ve ağ üzerindeki her madencinin işlemlerini değiştirmesi gerekir. Blockchain yani kayıt defteri üzerinde bir anlaşmazlık olduğunda sistem çoğunluğun dediği şeyi yapar.

Bununla birlikte farklı madencilik şirketlerinin ve madencilik havuzlarının %51’e ulaşması yönünde endişler de bulunmakta ve %51’e ulaşan bu grup bitcoin ağına saldırabilir.

Yeni Bitcoinler nasıl oluşturulur?

Bitcoinler madencilik (mining) denilen işlem sayesinde oluşturulur. Madencilik, işlemlerin doğrulanmasında katkıda bulunan kişiler tarafından kullanılan bir terimdir. Madenciler özel cihazlar kullanarak hem ağdaki işlemleri doğrular hem de ağın güvenliğini sağlamış olur. Yapmış oldukları katkıdan ötürü de yeni bitcoinler ile ödüllendirilirler. İşte bitcoin bu şekilde üretilir.

Yeni coinler önceden tahmin edilebilir sabit ve azalan bir oranda üretilir. Her yıl üretilen bitcoin miktarı yarıya inder ve bu işlem toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma sokulana kadar devam eder. Bu noktada bitcoin madencileri işlem ücretleri ile ödüllendirilecektir.

Bir madenci yeni bir doğrulama oluşturulduğunda blok kapatılır ve blockchaine eklenir. Blok başına verilen ödül miktarı her dört yılda bir yarıya düşer.

Neden Bitcoin kullanmalıyız?

Bitcoin birçok kişiye birçok farklı nedenden dolayı cazip gelmektedir. Bitcoin anonimliği sağlayabilir, hızlıdır ve diğer hiçbir geleneksel paranın sunmadığı kadar paranız üzerinde hakimiyet kurmanızı sağlar. Paranızı alacak hiçbir banka yoktur. Bitcoin doğası gereği deflasyonisttir. Yani amerikan dolasında olduğu gibi paranızın değeri düşmez aksine değeri artar. Bitcoin ayrıca yatırımcıların dikkatini çekecek şekilde spekülasyona açıktır.

Tüccarlar düşük işlem dücretleri nedeniyle bitcoine yönelmektedir. Tüccarlar kredi kartları ile yapılan işlemlerde işlem ücreti olarak %2-3 ücret öderler, öte yandan bitcoin işlemlerinin çoğu icretsizdir. Bazı şartlar sağlandığında işlemler ücretsizdir. Şartları sağlamayan işlemlerden bin byte başına 0.0001 BTC işlem ücreti alınır. Ortalama bir işlem 500 byte büyüklüğündedir ve bazı şartları sağlamadığı için transfer edilen miktardan ağımsız olarak 0.0001 BTC işlem ücreti kesilir.

Nasıl Bitcoin sahibi olabilirim?

Bitcoin sahibi olmanın birçok yolu mevcuttur. En yaygın yöntem bitcoin alım satımı yapılan bir websitesi üzerinden satın almaktır.

Diğer bir yöntem bir bitcoin madencilik ağına katılıp madencilik yaparak bitcoin elde etmektir. Günümüzde ASIC madencilik cihazları pıyasaya çıkmadan önce kullanıcılar kişisel bilgisayarlarında bitcion madenciliği yapabilmekteydi. Bitcoin madenciliği zorlaştıkça o günler geride kaldı ve artık aynı ekipman ile bitcoin üretmek çok zorlaştı. Artık bitcoin madencisi olmak ve kar elde etmek sadece büyük şirketlerin yapabileceği bir iş haline geldi. Bireysel kullanıcılar için en iyi yöntem bir websitesi üzerinden satın almak. Ayrıca ücretsiz bitcoin kazanmanın yollarını da bulabilirsiniz.

Bitcoin’in Yaratıcısı Kimdir?

Bitcoin’in yaratıcısı, Bitcoin’in white paperında adı geçen Satoshi Nakamoto’dur. Fakat Satoshi Nakamoto’nun kimliği henüz açığa çıkmamıştır. Satoshi Nakamoto bir kişi olabileceği gibi, bir ekibin takma adı da olabilir. 2015 yılında Nobel Ekonomi ödülüne aday gösterilen Nakamoto hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Bitcoin White Paperı

Bitcoin’e ait white paper 31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in resmi sitesine yüklenmiştir. Bitcoin’in oluşturulma hedefinin ve kullanıcıya kattığı değerin sade bir dille anlatıldığı makalenin Türkçe versiyonuna ulaşmak için bu linke tıklamanız yeterli. 

Satoshi Nedir?

Satoshi, Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto’ya duyulan saygı sebebiyle Bitcoin’in bir milyonda birine verilen isimdir.

Yani bir satoshi 0.00000001 BTC’ye eşittir.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

PoW ve PoS nedir? Farkları Nelerdir? PoW ve PoS Madenciliği Nedir? Bir önceki yazımızda sizlere blockchain hakkında bilinmesi gereken temel şeyleri aktarmıştık. Bu yazımızda blockchain teknolojisini kullanan kripto paraların kullandığı iki farklı madencilik türü hakkında bilgi vereceğiz. Bunlar Proof-of-Work ve Proof-of-Stake. Yani kısaca...
Serkan Eser 27 Eylül 2017