1. Haberler
  2. Altcoin
  3. Shiba Inu Nedir? BONE ve LEASH Ne İşe Yarar?

Shiba Inu Nedir? BONE ve LEASH Ne İşe Yarar?

1x 1 1
1x 1 1
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Shiba Inu nedir? Shiba Inu, kendini “Dogecoin Katili” olarak tanımlayan blok zinciri tabanlı bir meme coin projesidir. Kriptokoin.com olarak, bu makalede, Shiba Inu nedir, ne sunar, SHIB’i özel kılan nedir, nasıl alınır, ne için kullanılır, BONE ve LEASH token nedir, ne için kullanılır gibi merak edilen soruları sizin için yanıtladık.

Shiba Inu nedir?

Shiba Inu, Ryoshi adlı anonim bir kurucu tarafından 2020 yılında piyasaya sürülen bir kripto para projesi. Dogecoin’in piyasaya sürülmesinden tam 7 yıl sonra ortaya çıkan Shiba Inu, kendini “Dogecoin Katili” olarak tanımlıyor. Meme coin’in destekçilerinden oluşan topluluk ise “SHIB Army” olarak biliniyor. Proje, bu topluluk tarafından yönetiliyor. Bu yönetişim modeli, kripto para biriminin merkeziyetsizliğini sağlıyor. Projenin, SHIB, LEASH ve BONE isimli, farklı kullanım durumlarına sahip üç tokeni bulunuyor. 

Kripto para, popüler meme kripto para birimi Dogecoin’e bir rakip olarak piyasaya sürüldü. Ancak aralarında önemli bir fark bulunuyor. SHIB, Ethereum Blockchain üzerine inşa edilmiş bir kripto para birimi. Bu nedenle meme coin, akıllı sözleşmelerden yararlanarak bünyesinde merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) çalıştırabiliyor. Dogecoin ise bunu yapamıyor. dApp’lerin yanında projenin ShibaSwap isimli bir merkeziyetsiz borsası (DEX) bulunuyor. Bunun yanında Shiba Inu ekibi, metaverse ve NFT alanında da projeler geliştiriyor.

Shiba Inu ne sunuyor? SHIB ne için kullanılır?

Shiba Inu ekibi, projeyi geliştirmeye devam ediyor. Başlangıçta bir kripto para birimi olarak ortaya çıkan SHIB, zaman içerisinde çeşitli kullanım durumları kazandı. Meme coin’in temel kullanım durumları şöyle:

Eşler arası ödeme aracı

Meme coin, eşler arası (P2P) dijital ödemelerde ve kripto parayı kabul eden işletmelerde bir ödeme yöntemi olarak kullanılabiliyor. 2022’nin başından beri 600’den fazla işletme SHIB’i kabul etti. Buna karşın, meme token hâlâ genel olarak kabul görmüş değil. Aynı dönemde, Bitcoin’i kabul eden işletme sayısı 7.500’dü. 

ShibaSwap, Staking ve NFT’ler

2021’in Temmuz ayında ekip, projenin merkeziyetsiz borsası (DEX) olarak çalışan ShibaSwap’ı piyasaya sürdü. DEX’ler, yatırımcıların borsaya üye olmasını gerektirmeden ticaret yapmalarını sağlayan, dağıtık yapıya sahip borsalardır.

ShibaSwap, Ethereum Blockchain üzerine inşa edildi. Bu nedenle, yalnızca ERC-20 tokenlerin ticaretinin yapılmasına imkân tanıyor. Bunun yanında SHIB sahipleri, tokenlerini ShibaSwap’da belirli bir vadeyle stake ederek vade sonunda ek kripto ödülleri alabiliyor.

Ayrıca ShibaSwap, kullanıcıları için bir NFT pazarı da sunuyor. Bu NFT pazarındaki değiştirilemez tokenlere “Shiboshiler” deniyor. Shiboshiler, Shiba Inu köpeğinin pikselli karikatürlerinden oluşuyor ve değişik özellikler barındırıyor. Projenin arkasındaki ekip, bu köpeklerin kullanıldığı bir metaverse oyunu da geliştiriyor.

BONE ve LEASH token

BONE, merkeziyetsiz borsanın yönetişim tokeni olarak bulunuyor. BONE sahipleri, ShibaSwap’ın geleceğini belirleyen kararlarda oy kullanabiliyor ve borsada değişiklik önerebiliyorlar. Bunun yanında, BONE, ShibaSwap borsasında stake edilebiliyor. Başlangıçta, SHIB’in fiyatını 1:1 oranında takip eden bir token olarak yaratılan LEASH ise DEX’in piyasaya sürülmesiyle farklı bir amaçla kullanılmaya başlandı. Mevcut olarak LEASH, ShibaSwap yatırımcıları için bir değer deposu görevi görüyor.

SHIB nasıl alınır?

Shiba Inu’nun yerel kripto para birimi SHIB, Huobi Global, Uniswap, Binance, KuCoin , Gate.io gibi birçok kripto borsasında listeleniyor. İlgili yatırımcılar, bu borsalardan birine üye olup para yükleyerek meme coin’i satın alabilir. Yazı yazılırken meme coin, 13.65 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük 15. kripto para konumundaydı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Shiba Inu Nedir? BONE ve LEASH Ne İşe Yarar?
Yorum Yap