Bitcoin Halving Nedir? Sıradaki Boğa Koşusunu Tetikleyecek Mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir sonraki Bitcoin halving olayına az kaldı, sadece 500 gün uzakta. Bu konunun madenciler üzerindeki etkisi hakkında çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Ancak, bu olayın neden dünyanın en büyük kripto para biriminin genel performansı için bu kadar önemli olduğunu anlamak için, özellikle Bitcoin madenciliği ve ağın işleyişi söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birkaç şey var.

Bitcoin madenciliği

Her ne kadar farklı görünseler de örneğin, Bitcoin madenciliği ile altın gibi değerli metalleri madenciliği arasında benzerlikleri tespit edebilirsiniz. Bu etkinliklerin ikisi de bir ödül kazanmak için gerçekleştirilir.

Ayrıca, her iki işlem de enerji yoğundur. Altın madenciliğinde, altını yerden çıkarmak için makinalar ve insan gücü aracılığıyla enerjinin fiziksel kullanımı meselesi söz konusu. Ancak, Bitcoin madenciliğinde, enerji çoğunlukla karmaşık ve zor hesaplamalı bulmacaları çözmek için kullanılan elektriktir.

Bitcoin madencileri nasıl çalışır?

Madencilik, Bitcoin ağının atan kalbi. Madenciler, bankalar gibi merkezi kuruluşların yerine geçenler ve ödeme ağını korurlar. Onlar olmadan ağ güvence altına alınamaz ve hesap verilemezdi. Ödül, madencilerin gerekli eylemleri için teşvik edilme şekli.

Bitcoin cüzdanına sahip bir kişi, Bitcoin’i cüzdanının Bitcoin adresinden başka bir cüzdanın adresine aktarmaya karar verdiğinde, bir işlem oluşturmak ve özel ve genel anahtarını kullanarak imzalamak ve bu imza işlemini Bitcoin ağına yayınlamak zorunda. Sonunda amaç, bu yeni işlemi Bitcoin Blockchain’ine eklenecek bir sonraki bloklardan birine dahil etmek.

Madencilerin görevi, bu işlemleri almak ve bunları bir blok oluşturan işlemler listesine dahil etmek. Bu süreçte, madencinin ekledikleri her işlemi doğrulaması ve çift harcama olmadığından emin olması gerekiyor.

Daha sonra, madenci yeni oluşturduğu yeni bloğu ağda yayınlamalı. Madenci, diğer madencilerin herhangi birinden önce bunu başarabilirse, Bitcoin adresine yansıtılacak olan sabit miktarda yeni BTC ile ödüllendirilecek. Bunu yapmak için, madencinin madencilik sürecinin ikinci bölümünü gerçekleştirmesi gerekecek: Karmaşık bir hesaplamalı matematiksel bulmacayı çözmek.

Hash işlevi

Basitçe söylemek gerekirse, madenci bir nonce denilen 64 basamaklı onaltılık bir sayı bulmalı. Bu nonce, hash işlevi adı verilen belirli bir işlevi hesaplarken benzersiz bir matematik karakteristiğine sahip olacak. Bir hash işlevi, girdi olarak rasgele miktarda veri alan ve sabit boyutlu bir sayı veren matematiksel bir işlev. İşlev hesaplamaktan başka hash işlevinin çıktısını tahmin etmenin gerçek bir yolu yok.

Bu durumda, hash işlevi tüm işlemleri, bloğun meta verilerini ve nonce’i içeren bloğun verilerini bir girdi olarak alır. Amaç, hash fonksiyonuna bir girdi olarak atandığında diğer girdilerle birlikte belirli bir eşikten daha düşük bir sayı çıkaracağına dair kesin olmayan bir bulgu bulmak.

Yakalama, bu öz olmayan numarayı bulmanın tek yolunun tahmin etmek. Bu nedenle, madencilerin gereksinimlere uygun olanı bulana kadar muazzam miktarda rakam tahmin etmeleri gerekir. Böylece daha büyük miktarda veya daha verimli bir hesaplama gücüne sahip madenciler daha hızlı tahmin edebilecek ve bu nedenle ilk önce bulmacayı çözme olasılığını artıracak. Bilgisayarın saniyede ürettiği “tahmin” sayısı “hash rate” olarak adlandırılır.

Bir bilgisayar doğru 64 basamaklı bir sayı ile geldiğinde, ağda yeni bir blok yayınlanır. Bu gerçekleştiği anda, madenci blok ödülüyle ödüllendirilir. Bu önceden belirlenmiş bir miktar Bitcoin’den başka bir şey değil. Şu anda, blok ödülü blok başına 12,5 BTC. Teşvik mekanizması olarak hareket etmenin yanı sıra, blok ödülü, pazara yeni Bitcoin ekleyen bir enflasyon mekanizması olarak da faaliyet gösteriyor. Ağın şu anki durumuna baktığımızda her 10 dakikada bir blok üretiliyor, yani her gün yaklaşık 1,8 bin yeni Bitcoin (BTC) çıkartılıyor.

Ancak madenciler için tek kâr kaynağı bu değil. Yukarıda belirttiğimiz gibi, madenciler işlemlerini onayladıkları için ağın durumunu güvende tutuyorlar. Bunun için de madencilere işlem ücreti ödenir. Her gün, ağ koşullarına bağlı olarak, işlem ücretlerinde binlerce Bitcoin bulunmuyorsa, yüzlerce vardır.

Bitcoin halving olayı nedir?

Ana sorumuza dönelim. Muhtemelen bildiğiniz gibi, var olan Bitcoin miktarı 21.000.000 ile sınırlı. Bunlardan sonuncusu çıkarıldığında, ağa yeni bir Bitcoin eklenmeyecek. Bildiğimiz gibi, yeni Bitcoin’ler madenciler karmaşık matematik problemlerini çözüp bunları blok ödülleri olarak aldıkça üretilirler. Ancak, sorunu çözmek için madenciye ödül  olarak verilen Bitcoin miktarı her zaman aynı değildi.

Bakın, bugün aksi söz konusu blok ödülü başlangıçta blok başına 50 BTC’ye ayarlandı. Başka bir deyişle, Bitcoin’in ilk günlerinde, geçerli bir blok keşfetmeyi başaran kişi, karşılığında 50 BTC alacaktı. Bu aynı kalsaydı, 21 milyon BTC piyasa değerine yaklaşık sekiz yıl içinde ulaşılabilirdi. Bununla birlikte, Bitcoin ağı, blokları ağın desteklenmesi için teşvik edilen, kendi kendine yeten ve güvenli bir ortam oluşturmak için zamanla blok ödülünün azaltılacağı şekilde oluşturuldu. Bitcoin’in teknik incelemesi bu süreci altın madenciliğiyle karşılaştırıyor:

Sabit miktarda yeni tokenin sabit bir şekilde eklenmesi, dolaşım için altın eklemek adına kaynak harcayan altın madencileriyle aynı. Bizim durumumuzda, harcanan CPU zamanı ve elektrik.

Burası Bitcoin’in yarılandığı yer. Bu, blok ödülünü yarı yarıya indiren yarıda kesen olay. Bitcoin açık kaynaklı bir proje olduğundan, Bitcoin yarısını etkinleştiren kod satırlarına Bitcoin Github deposundaki herkes tarafından kolayca erişilebilir:

  • nSubsidyHalvingInterval = 210.000

Kodun bu satırı, yarıya uğrayan bir etkinliğin her 210.000 blok üretildiği zaman gerçekleşeceğini ortaya koyuyor. Bunun yaklaşık dört yılda bir gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Bitcoin’in kodunda da oldukça önemli olan bir satır daha var. Bu okur:

  • Eğer (halving >= 64), 0’a dönüş

Bu durum, 64 Bitcoin halving gerçekleştikten sonra, ağın buna eklenmiş başka Bitcoin görmemesi gerektiği anlamına gelir.

Şu ana kadar Bitcoin halving olayları nasıl gerçekleşti?

Şimdiye kadar, daha önce iki tane Bitcoin halving olayı gerçekleşti. İlki 28 Kasım 2012’de gerçekleşti. Bu olay, blok ödülünü 50 BTC’den 25 BTC’ye düşürdü. İkinci halving olayı, 9 Temmuz 2016’da gerçekleşti. Bu olay ise blok ödülünü mevcut blok başına 12,5 BTC’ye düşürdü. Bir sonraki ödülün, blok ödülünün blok başına 6,25 BTC’ye düşüeceği 2 Mayıs 2020’de gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

İnsanların Bitcoin halving olayının kripto para biriminin fiyatı üzerindeki etkisinden dolayı endişelendikleri noktaya ulaşıyoruz. Tarihsel olarak, Bitcoin halving olayları ve BTC fiyatı arasında pozitif bir ilişki olduğu görülüyor. 2012 ve 2016 yıllarındaki halving olaylarını takip eden dönemlerin her ikiside kripto para birimi için özellikle kazançlı dönemler oldu.

Bitcoin halving olaylarından BTC fiyatı nasıl etkilendi?

Bitcoin’in ilk halving olayı olduğu gün -28 Kasım 2012- BTC 12 dolar civarında işlem görüyordu. Ertesi yıl Eylül ayında, fiyatı 10 kat artarak 120 dolara yükseldi.

İkinci halving olayı olduğu gün boyunca -9 Temmuz 2016’da- BTC 650 dolardan işlem görüyordu. Grafikten görüldüğü gibi, kripto para birimi ertesi yıl yüzde 400’den fazla arttı ve sonunda 2017’nin eşsiz rallisinin sonuna doğru tüm zamanların en yüksek değerini 20 bin dolara kadar çıkardı.

Uzmanların halving olayı konusundaki düşünceleri

Bir sonraki halving olayına yaklaşma tarihi olarak, çeşitli endüstri uzmanları, 2020 yılı boyunca Bitcoin fiyatının artacağını beklediklerini paylaştı. Bu yılın başlarında, Fundstrat Global Advisors analisti Tom Lee, BTC’nin tükenmekte olduğunu tahmin etti ve 2020 yılına kadar Bitcoin fiyatının 91 bin dolara çıkacağını ön gördü.

Hatta bazı uzmanlar, 2020 yılına kadar Bitcoin’in fiyatı üzerine bahis oynayacak kadar ileri gitti. Civic CEO’su ve kurucu ortağı Vinny Lingham geçtiğimiz günlerde Standpoint Research’ün direktörü ve kurucusu Ronnie Moas’a, Bitcoin’in 2020 yılında 28 bin dolara ulaşamayacağını söyledi ve onunla bu konusa iddiaya girdi. Bahsi kaybeden taraf yardım için 20 bin dolar bağışta bulunmak zorunda.

Son Bitcoin (BTC) çıkarıldığında Bitcoin madencilerine ne olacak?

Doğal olarak bu mantıklı bir soru, son Bitcoin çıkarıldığında Bitcoin madencilerine ne olacak? Yukarıda açıkladığımız gibi, Bitcoin madencileri, blok ödülleri için rekabet etmenin yanı sıra, işlem ücretlerinden de yararlanıyor. Ağ büyüdükçe ve daha yaygın bir şekilde kabul edildikçe 2.140 işlem ücretinin madencilerin işlerini süresiz olarak sürdürmeleri için yeterince kârlı olması da mümkün. Bu kesinlikle Satoshi Nakamoto’nun vizyonu. Satoshi Nakamoto, bu konuda şunu söylemişti:

Önceden belirlenmiş sayıda token dolaşımına girdikten sonra, teşvik tamamen işlem ücretlerine geçebilir ve tamamen enflasyonsuz olabilir.

Bir sonraki boğa koşusunun katalizörü: Bitcoin halving olayı

Bitcoin halving olaylarının Bitcoin ağı üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğu ve devam edilebilirliğini garanti ettiği açık. Uzman ve analist görüşlerine ve tarihsel olaylara bakıldığında halving olaylarının Bitcoin fiyatı üzerinde ciddi olumlu etkisi söz konusu. Her halving olayından sonraki yıl Bitcoin fiyatının yeni yüksek seviyeleri test ettiği görülüyor.

Önümüzdeki halving olayında da benzer bir durumun gerçekleşmesi bekleniyor. 2020 yılında gerçekleşmesi beklenen halving olayının bir sonraki boğa koşusunun katalizörü olduğu düşünülüyor. Bu nedenle analist ve uzmanlar tarafından Bitcoin fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20 bin doları bile geçmesi bekleniyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi olarak görülmemeli, kripto para yatırımlarının yüksek risk içerdiği ve piyasanın 2018 yılında yüzde 80’in üzerinde değer kaybı yaşadığı gerçekleri bir sonraki adımlarınızda göz önünde bulundurulmalıdır. 

Bitcoin Halving Nedir? Sıradaki Boğa Koşusunu Tetikleyecek Mi?

Yorumlar kapalı.