Ethereum İçin Kritik Tarih Açıklandı! Neler Beklemelisiniz?

Ethereum İçin Kritik Tarih
Ethereum İçin Kritik Tarih
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum geliştiricileri, Goerli testnet üzerinde uygulanacak Şanghay yükseltmesi için nihai tarihi paylaştı. Ethereum ağında neler değişiyor? Yükseltme başarısız olabilir mi? Tüm soruları cevaplayalım…

Ethereum Şanghay yükseltmesi için kritik tarih açıklandı

Ethereum geliştiricileri, Goerli testnet’in, Blockchain’den stake edilmiş Ethereum’ların (ETH) çekilmesini sağlamak için çok beklenen yükselme olan Şanghay’dan geçmesi için 14 Mart’ı hedefliyor. Geliştiriciler, iki haftada bir yaptıkları görüşme sırasında Perşembe günü 14 Mart için anlaştılar.

Goerli testnet, en büyük halka açık Ethereum testnet olduğu ve staking sağlayıcılarının, Şangay mainnet’e ulaşmadan önce stake edilen ETH’nin geri çekilebilir olduğundan emin olması için son şanstı. Ethereum geliştiricileri Goerli testnet’ten sadece mainnet için tarih belirleyecek.

Bu haftanın başlarında, Sepolia testnet Shapella’dan geçti ve Ethereum geliştiricileri her şeyin sorunsuz çalıştığını söyledi. Şangay ve Capella kelimelerinin birleşiminden oluşan ‘Shapella‘, başlarda topluluk arasında kafa karışıklığına yol açmıştı.

Şangay + Capella = Shapella

Teknik olarak, Şanghay yükseltmesi yalnızca Ethereum’un yürütme tarafındadır. Capella, konsensüs tarafında gerçekleşen eşzamanlı yükseltmedir. Dolayısıyla, geliştiriciler, Ethereum’un yaklaşmakta olan hard fork’unu “Shapella” olarak adlandırmaya başladılar. Fakat, kripto yatırımcıları, topluluğu, analistler ve endüstri yöneticileri, hard forktan çoğunlukla “Şanghay” olarak bahsettiği için isimler kafa karıştırıcı bir hal aldı.

Bu kafa karışıklığını gidermek için ilk olarak, teknik olarak buna “Şangay” yükseltmesi demenin yanlış olmadığını belirtelim. Ethereum protokolü iki katmandan oluşur: yürütme katmanı ve konsensüs katmanı. Bunun önemli olmasının nedeni her katmanda farklı adlar almasıdır. Yürütme katmanı “Shanghai” yükseltmesinden geçecek, konsensus katmanında ise “Capella” olarak bilinecek. Bu nedenle geliştiriciler akıllıca her şeye “Shapella” adını veriyor.

İki katmanın ne olduğunu anlamak için, Ethereum’un son yükseltme olan merge’den önceki halini anlamak gerekir. Ethereum’un eski PoW mekanizması, yürütme (uygulama) katmanı olarak da biliniyordu. ETH, konsensus katmanı olarak da bilinen Proof of Stake (PoS) chain’i başlattığında, geliştiriciler başlangıçta yalnızca PoS chain’e geçeceklerdi. Ancak bu, geliştiriciler için çok karmaşık bir görev gibi görünüyordu, bu yüzden iki chain’i birleştirmeye karar verdiler – bu nedenle Ethereum’un PoS’a geçeceği nihai yükselmeye merge yani birleşme deniyor.

Yürütme ve konsensus katmanı

Şimdi, iki katmanın Ether ağını ileriye taşımaya yardımcı olan farklı işlevleri var. Yürütme katmanı, tüm akıllı sözleşmelerin ve protokol kurallarının üzerinde yaşadığı yerdir, konsensus katmanı ise ağdaki tüm doğrulayıcıların bu kurallara uyduğundan emin olmaktan sorumludur.

Ethereum Vakfı, yükseltmeyi “Shapella” olarak yeniden adlandıran belirli bir blogla çıkmadı, ancak zamanla çekirdek geliştiriciler buna “Shapella” adını vermeye başladı. Kriptokoin.com olarak aktardığımız üzere, Ethereum geliştiricileri Twitter’dan, yükseltmenin iki bileşenine atıfta bulunarak “Shapella”nın bu hafta başlarında Sepolia’da yayına girdiğini paylaştı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Ethereum İçin Kritik Tarih Açıklandı! Neler Beklemelisiniz?