Cardano Kurucusu: ADA Değil! Bu Coinler Altın Standardı

Cardano Kurucusu: Bu Coinler Altın
Cardano Kurucusu: Bu Coinler Altın
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cardano kurucusu Charles Hoskinson, algoritmik stablecoin mekanizmasına ‘güvendiğini’ dile getirdi. Bu tür kripto paraların “dijital çağın altın stantardı” olduğunu söylüyor.

Cardano kurucusu, ADA yerine bu kripto para birimlerini ön plana çıkarttı

Hoskinson, algoritmik olarak desteklenen stablecoin’ler, yani akıllı sözleşmeye dayalı teknik tasarımlarla fiat oranlarına sabitlenen kripto para birimleri hakkındaki görüşlerini paylaşmak için Twitter’a gitti. Aynı mekanizmayı kullanan Terra’nın çöküşü nedeniyle açıklamaları ayrıca önemliydi. Cardano kurucusu, “merkezi” stablecoin’lerin aksine, algoritmik stablecoin’lerdeki teminat hacmi ile stablecoin arzı arasındaki dengenin, stablecoin’i çıkaran kuruluş tarafından kontrol edilmediğini vurguluyor. Algoritmik mekanizmalar bunun yerine, karmaşık on-chain enstrümanlara bağlıdır.

Algoritmik stablecoin’ler, birçok kişite göre devletlerin fiat para birimlerinin çıkarılması ve dolaşımı üzerindeki kontrolünü ortadan kaldırabilen bir kavramdır. Hoskinson, dijital çağda bir “altın standart” anlamına geldiğinden, bu kavramın benimsenmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Hoskinson ayrıca algoritmik stablecoin projelerine rezerv olarak bazı kripto para birimlerini tavsiye etti. Deflasyonist oldukları için Bitcoin (BTC) ve Cardano’nun (ADA) kullanılabileceğini öne sürdü. Kendisine göre BTC ve ADA likidite havuzları, stablecoin’leri değer kaybetmekten koruyabilir. Kriptokoin.com olarak aktardığımız Lisbon’daki 2022 Web Summit etkinliğindeki konuşmalarında Hoskinson, Cardano’nın Twitter entegrasyonu için ideal bir ağ olduğunu da söylemişti.

Cardano (ADA), çeşitli stablecoin tasarımlarını kullanıyor

Cardano ağı Terra krizinden çıkarılan dersler ışında çeşitli stablecoin mekanizmalarını kendi projelerinde uygulamaya başladı. Hoskinson, bu nedenle, Bitcoin ve Cardano destekli stablecoin’lerin ulusal fiat para birimlerinin yerini alabileceğini öngörüyor. Takipçilerinden bazıları bu fikri takdir ederken, bazıları TerraUSD (UST) ile tamamen aynı göründüğünü dile getirdi.

Cardano şimdi aşırı teminatlandırılmış stablecoin’i Djed’yi Ocak 2023’te mainnet üzerinde yayınlamaya hazırlanıyor. Başka bir Cardano ekibi olan EMURGO, Anzens ile ortaklaşa merkezi bir düzenlemeye tabi stablecoin USDA’yı piyasaya sürdü. Bu yeni girişimlerle birlikte Cardano, en iyi staking ağı olarak lider konumuna doğru ilerliyor.

ADA en iyi staking ağları arasında yer alıyor

Kripto araştırmacısı Sooraj, yeni paylaşımlarında, Cardano’yu diğer PoS Blockchain’lerle karşılaştırdı. Staking ödüllerine göre Cardano, 8 milyar dolarlık staking piyasa değeriyle Ethereum’dan sonra en büyük ikinci staking ağı oldu. Ethereum ise 21 milyar dolarlık staking piyasa değerine sahip.

Sooraj, PoS tabanlı bir Blockchain için beş önemli metrik listeliyor:

  • Staking oranı
  • İlk coin dağıtımı
  • Nakamoto Katsayısı (MAV),
  • Toplam node operatörü sayısı
  • Staking’e katılan bireysel cüzdanların sayısı

Cardano staking konusunda diğer projelerden nasıl ayrılıyor?

Cardano’da stake yapanlar, özellikle validatör çalıştırma ve hatta ADA’yı tercih edilen validatöre devretme seçeneğine sahip. Ayrıca Cardano’nun herhangi bir kilitleme süresi olmadığından, ADA istendiğinde yeniden stake edilebilir. Staking ödülleri ve ETH stake etme, geri çekilme yeteneği olmadan Ethereum’da kilitli kalır. Yaklaşan Shanghai yükseltmesi için para çekme işlemleri planlanıyor. Aynı şekilde, staking, Lido ve Coinbase gibi merkezi staking sağlayıcılarına bağlıdır.

Son olarak, Cardano’daki toplam bireysel cüzdan sayısı, Ethereum’daki toplam “benzersiz mevduat sahibi” sayısıyla karşılaştırılabilir. Bu konuda Cardano’nun Ethereum’dan 14 kat daha fazla katılıma sahip olduğu ortaya çıkıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Cardano Kurucusu: ADA Değil! Bu Coinler Altın Standardı