Federaller Metaverse Coinler İçin Geliyor: Bunlara Dikkat!

Federaller Metaverse Coinler İçin Geliyor: Bunlara Dikkat!
Federaller Metaverse Coinler İçin Geliyor: Bunlara Dikkat!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metaverse, diğer etkileşimli özelliklerin yanı sıra dijital bir ekonomi ve sürükleyici bir sanal ortam sunmasıyla popülerleşmiş bir olgudur. Bu nispeten yeni ortaya çıkan alan, son yıllarda çok fazla ivme kazandı. Hatta tahminler, metaverse alanının toplam değerinin 2023 yılına kadar 800 milyar doları bulabileceğini gösteriyor. Metaverse’ün yükselişi kripto para alanını da etkiledi. Parayla satılan metaverse arazileri ve metaverse coinler ortaya çıktı. Bu durum, ABD’deki düzenleyicileri harekete geçirdi.

Metaverse’e olan ilgi, metaverse coinler için uyarıları da beraberinde getirdi

 Meta (Facebook), Google, Microsoft, Nvidia, Nike gibi şirketler; metaverse alanında çalışmalar yapıyor. Ancak, bu ivmeyle birlikte, mali düzenleyicilerden büyük bir inceleme geliyor. Bazı metaverse projeleri, canlı bir deneyim başlatmadan önce kullanıcılarına parayla arazi satıyor. Big Time oyunları gibi platformlar, oyuna erişim açmadan önce metaverse’lerinde arazi satıyor. Tipik olarak, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC); bireysel yatırımcıların tam olarak neye yatırım yaptığını anlamadan para yığması dışında harekete geçmez.

Bu Metaverse Coinler Yeni Ortaklıklar Duyurdu: 4 Altcoin Var!

Menkul kıymet olarak sınıflandırılan şeyin çizgisi genellikle bulanıktır. Bazılarına göre Metaverse, arazi satışı uygulaması genellikle ABD yasalarına göre bir menkul kıymet olarak kabul edilmekte. Axie Infinity gibi GameFi platformları, metaverse projelerinin milyarlarca dolarlık ekonomileri doğurma hızını gösteriyor. Uzmanlara göre bu tarz projelerin büyük ölçekleri, para politikalarını gerektirir. Bazılarına göre bu projeler devlet düzenleyicileri ile koordineli çalışmalı ve “müşteri tanıma” prosedürüne uymalıdır.   Axie Infinity’nin büyüklüğünü gösteren aktif kullanıcı sayısını aşağıda görebilirsiniz:

Kimi metaverse coinler maddi zarara neden oldu

Metaverse’de herhangi bir bedensel zarar verilemese de, şimdiden çok sayıda maddi zarara neden olduğu söylenebilir. NFT projeleri olan Bored Apes Yacht Club’ın arkasındaki Yuga Labs, bu yıl bir topluluk yöneticisinin Discord’unun ele geçirilmesinden sonra bir saldırı ile karşı karşıya kaldı. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi hackerlar 200 Ethereum (ETH) değerinde NFT çaldı.

Wall Street bankalarının bir kısmı yakın zamanda “yasaklanmış” mesajlaşma uygulamalarını kullandıkları için 1.8 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. Bazı uzmanlara göre Yuga Labs gibi metaverse projeleri, güvenli parasal ve teknik kontrolleri uygulamadıkları için cezalara çarptırılabilir.

Metaverse yatırımlarını sınıflandırmak gerekiyor

Uzmanlara göre herhangi bir metaverse projesi için önemli bir ilk adım, ne tür varlık yayınladıklarını düşünmek. Örneğin, bir menkul kıymet mi? Bir yardımcı utility token mi?  Sınıflandırma süreci tamamlandıktan sonra, bir sonraki adım, metaverse’e uygun bir düzenleyici çerçeve geliştirmek olacaktır. Bu; menkul kıymet teklifleri, kara para aklamayı önleme ve tüketicinin korunması ile ilgili kuralları içerir. Ancak uzmanlara göre, burada denge sağlamak önemli – çünkü çok fazla düzenleme yeniliği ve benimsemeyi engeller.

Kağıt üzerinde herhangi bir firma, önerilen bir düzenleyici çerçevenin dışında var olabilir. Yani, herhangi bir ülkenin düzenleme çabalarının sınırlı etkisi olacaktır. Kardia Chain’in kurucu ortağı Huy Nguyen, konuya yönelik aşağıdaki örneği veriyor ve metaverse alanına nasıl uyarlanabileceğini anlatıyor:

Örneğin Twitter ve Facebook da dahil olmak üzere bugün kullandığımız sosyal medya platformlarının çoğunun merkezi ABD değil. Bunun yerine veri koruma yasalarının çok daha gevşek olduğu İrlanda ve Singapur gibi ülkelerde faaliyet gösteriyorlar.   Aynı mantık metaverse için de geçerlidir. Bir ülke bu alanı düzenlemeye çalışan bir yasa çıkarsa bile, tüm işletmelerin buna uymayı kabul edeceği şüphelidir.

Bitci Holdings, Metaverse ve Oyun Alanına Giriyor!

Söz konusu metaverse coinler nelerdir?

Nguyen’e göre metaverse, istesek de istemesek de hayatımızı yeniden şekillendirmeye hazır. Ancak düzenleyicilerin adım atması ve yenilikçiliğin yatırımcılara zarar vermeden gelişmesine izin vermek için proaktif adımlar atması önemli olacak. Peki, metaverse’ün kripto para kısmında dikkat çeken metaverse coinler neler? Aşağıda, piyasa değerine göre en büyük bazı metaverse coinleri görebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Federaller Metaverse Coinler İçin Geliyor: Bunlara Dikkat!